image

Évnyitó: Óvodások hátizsákkal

Terézváros kiscsoportos óvodásai szeptember 7-én az önkormányzat ajándékát is átvehették az évnyitó ünnepségeken.


A Mesevilág Óvoda 48 kiscsoportosának Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere adta át az önkormányzat ajándékcsomagjait. A terézvárosi önkormányzat új támogatásként lepte meg azokat a gyermekeket csupa fontos, hasznos felszereléssel, mesekönyvvel, akik most kezdték meg az óvodát és az általános iskolát.

Hassay Zsófia szeretettel köszöntötte a Mesevilág Óvoda Méhecske és Pillangó csoportjába járó kicsinyeket, s nyomban meg is dicsérte őket, hogy ugyan még csak pár napja járnak óvodába, mégis milyen csodálatosan viselkednek. A polgármester mesélt nekik arról, az óvó nénik és – a ritkaságszámba menő – óvó bácsi mennyi minden szépre, jóra tanítja meg majd őket, milyen érdekes felfedezések, fantasztikus játékok, új barátságok várnak rájuk.

A Mesevilág Óvoda 48 kiscsoportosát Hassay Zsófia polgármester ajándékozta meg

Az önként jelentkezőkkel szemrevételezték, mi mindent rejt az ajándéktasak. Kedves jelenet volt, hogy amint elhangzott az ajándék szó, a segítők száma egy szempillantás alatt megduplázódott. A tasakból előkerült a plüss állatkás hátizsák, a mesekönyv, a gyerekkártya, a kulacs, a hűtőmágnes, a gyurma, a színes ceruza és a filctoll, a macis törülköző és a Terézvárosi óvodás vagyok című füzet.

Miután a gyorsan felsorakozó gyermekeknek a polgármester átadta az ajándékokat, elmondta: a terézvárosi önkormányzat más támogatások mellett az újszülött babák, az óvodát és iskolát kezdők ajándékcsomagjával segíti a családokat. Hiszen a gyermek születése, az óvodába, iskolába lépés jelentős változást hoz az életükbe, s mindez komoly kiadásokkal jár.
Az önkormányzat a csomagok mellett idén első alkalommal (Erzsébet-utalvány formájában) 5000 forintos iskolakezdési támogatást juttatott el a kerületben élő diákok szüleinek. A polgármester hangsúlyozta, Terézváros nevelési intézményei, családjai és gyermekei számíthatnak az önkormányzatra, egyik legfontosabb feladatuknak ugyanis azt tartják, hogy a gyermekek jó színvonalú intézményekben, megfelelő körülmények között maximálisan megkapjanak mindent, amire szükségük van ahhoz, hogy sikeres felnőttekké váljanak.  

A Patrona Hungariae Óvodába Lindmayer Viktor önkormányzati képviselő vitte el a most beiratkozott gyerekeknek szánt ajándékot. A kicsik mondókával, énekléssel köszönték meg a papírtáskába csomagolt hasznos és szép holmikat. A legnagyobb sikert kétségtelenül a kiskutyás hátizsákok aratták, de örömmel forgatták kezükben a kicsik a zöld kulacsokat is.

Lindmayer Viktor a Patrona óvodában mutatta meg, mit rejtenek a papírtáskák

Farkasné Egyed Zsuzsa, az intézmény vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy idén negyvenkét gyereket írattak be szüleik a Patrona óvodába. Ők még júniusban elültették saját virágjaikat a belső udvarban, s ezeket nyáron is „látogatták”, gondozták, így most már nem teljesen idegen számukra a környezet. Az idősebbek és a pedagógusok, sőt a szülők is nagy szeretettel fogadják az újoncokat. A Patronában az anyanyelvi és a zenei nevelés kap kiemelt figyelmet. A csoportok sokat járnak múzeumba, könyvtárba és havonta tartanak mesedélutánokat, amikor is a gyerekek és a szülők magyar népmeséket adnak elő dramatizált formában. Sok a családi program, az anyukákat, apukákat, de a nagyszülőket is gyakran bevonják a foglalkozásokba az óvónők.

A gyerekek egyi kedvence a kiskutyás hátizsák lett

Szentpály-Juhász Eszter hat gyermek édesanyja, akik mind a Patrona óvodában cseperedtek. Idén szeptemberben a legkisebb, Kinga lett a soros, most őt hozta el anyukája az ünnepi évnyitóra. – Annak idején kimondottan katolikus óvodát kerestünk, így jutottunk el a Patronába, ahol már az első találkozásnál, úgy érzetük, Zsuzsa néni és kolléganői szárnyai alatt jó helyen lesznek a gyerekek. Minden gyermekünk idejárt. Időközben mi elköltöztünk a kerületből, de az óvodát nem hagytuk el, a legkisebb gyermek is ide fog járni, hiszen itt nagyszerű kezekben van – hallhattuk Szentpály-Juhász Esztertől.

 

A Szív Óvodába Bundula Csaba alpolgámester vitte el a csomagokat

Bundula Csaba alpolgármester a Szív Óvoda kiscsoportosainak adta át az önkormányzat ajándékcsomagjait, miután Szakácsné Nagy Zsuzsanna, az óvoda vezetője bemutatta őt a gyerekeknek a Csigabiga-csoportban. Egy bátor kisfiú segített felismerni, milyen ajándékokat rejt a fehér színű papírtáska, és melyik mire lesz jó, mire tudják majd felhasználni.

A plüssállatka-hátizsáknak, a kulacsnak, a kéztörlőnek például a családi kirándulásokon veszik majd hasznát a kicsik, míg a többi ajándékot, köztük a gyurmát, a színes ceruzát, a gyerekkártyát, a filctollat az otthoni játékhoz, vagy akár az óvodai készségfejlesztő foglalkozásokon használhatják.

Bundula Csaba jól megtalálta a közös hangot a kicsikkel. Egymást túlkiabálva mondták meg neki a nevüket, majd felbátorodva körbevették őt, hogy belekukkanthassanak a fehér papírtáskába, meglesni, hogy vajon mi lehet még benne. A gyerekek épp ebédhez készülődtek, ezért jelenlétünkben nem szedhették szét az ajándékcsomagjaikat, fegyelmezetten viselkedtek, hiszen ők már óvodások.

Búcsúzáskor, már az előtérben voltunk, amikor egy Krisztián nevű kisfiú még visszaszaladt a csoportszobába a rajzcsomagjáért, hogy egyenként megmutathassa nekünk az oviban töltött első hetének rajztermését és elmondhassa, melyik ábrázolja a villamost és melyik a kamiont. 

Ugyanezen a napon Papp László alpolgármester a Kincseskert, Császárné Csóka Ilona képviselő pedig a Játékvár óvodába vitte el az önkormányzat ajándékát.

A Fasori Kicsinyek Óvodájában szeptember 14-én 33 kis óvodás várta a gyönyörű napsütéses délelőttön a frissen felújított játszóudvaron Simonffy Márta alpolgármester érkezését, aki átadta a gyerekeknek az önkormányzat ajándékát. Az alpolgármester kérdésére, hogy kinek mi tetszik a legjobban, mi a kedvenc játéka az udvaron egymás szavába vágva válaszoltak. A legnépszerűbbnek a csúszda, és a focipálya bizonyult.

A Fasori Kicsinyek Óvodájában Simonffy Márta adta at az ajándékcsomagokat

A kicsik nagy izgalommal vették szemügyre, mi mindent rejtőzik az ajándékcsomagban, sokan azonnal felpróbálták a hátizsákot, mások pedig a mesekönyvet tanulmányozták nagy műgonddal.

Barkóczi Mariann óvodavezető elmondta, a most érkező kiscsoportosok számára még minden az újdonság erejével hat, a nagyobbak, azonban érdeklődve vették számba az udvar és az épület felújítása után a változásokat. Volt olyan gyerek, aki visszatérve a nyaralásból azt mondta, neki lett a világon a legszebb óvodája.

Az óvodai életet most kezdőkről érdekességként elmesélte, minden kisgyerek szinte pillanatok alatt alkalmazkodott az új élethelyzethez, a reggeli érkezéskor gyakorlatilag szinte senki sem sírdogált, amikor el kellett köszönnie anyukájától, apukájától vagy nagymamájától.

Megköszönte az önkormányzat ajándékát, s gyakorló szülőként hozzáfűzte, a jól összeválogatott csomag a gyerekeknek örömöt, a szülőknek pedig segítséget jelent.

 
 


2017. szeptember 07.