image

Digitális mammográf segíti az orvosokat

Az orvosok munkáját segítő és a betegek komfortérzetét növelő eszközöket adott át a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatnak (TESZ) Hassay Zsófia polgármester. Az új, digitális mammográfot és a csúcskategóriás ultrahang berendezést szeptember 4-én vehették birtokba a szakemberek.

 


A komplex klinikai emlővizsgálathoz szükséges berendezéseket vásárolt Terézváros önkormányzata a kerületben élők egészségügyi ellátásáért felelős Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatnak.

Dr. Czermann Imre, a TESZ igazgató-főorvosa emlékeztetett arra, hogy panasz- és tünetmentes esetben, 40-65 év közti nőknél évente javasolt a mammográfia. Ez a szűrővizsgálat behívás vagy beutalás alapján történhet. A terézvárosi lakosok a János kórház szűrőállomásához tartoznak.

Egészen más a helyzet olyan esetben, amikor bármilyen elváltozás, panasz jelentkezik. Ilyenkor nem elegendő az emlő szűrővizsgálata, hanem komplex klinikai emlővizsgálat javasolt, mely orvosi vizsgálatot, mammográfiát és ultrahang vizsgálatot jelent. A Terézvárosban most felavatott új ambulancia ezt a célt szolgálja. Az új ultrahang készülék három vizsgálófejjel rendelkezik: a has, a nyak, a végtagok, illetve az emlő átvilágításához. A magas színvonalú diagnosztika mind a lágyrészek, mind az erek vizsgálatánál kitűnően alkalmazható.

Az új ultrahang készüléket dr. Seprényi Katalin főorvos mutatta be 

Az új mammográffal teljessé vált a radiológiai digitalizálása, megszünt a hagyományos filmek alkalmazása. Nincs sötétkamrai munkafolyamat, kiküszöbölhetők a vegyszerek okozta problémák és az ebből adódó ismétlések, valamint megszűnik a vegyszerhasználat, így veszélyes hulladék sem keletkezik. Mivel a modern berendezések használata során nincs filmfelhasználás, nem „vesznek el” felvételek a hagyományos „polcos-tasakos” archiválásból adódóan. Az új eszközök felvételei CD-re írhatóak, aminek köszönhetően védett rendszerben távkonzultáció is kérhető. 

Ugyancsak fontos előnye az új mammográfnak, hogy a vizsgálat során a betegek komfortosabban érezhetik magukat (kényelmes kartámasz, flexibilis kompressziós tálca), s a kezelőszemélyzet dolga is egyszerűsödik.

A most beszerzett ultrahang készülékkel a korábbiakhoz képest jobb diagnosztikai pontosság érhető el, két orvos párhuzamosan dolgozhat. Mindezek eredményeként magas színvonalon és rövid előjegyzési idővel végezhetők a vizsgálatok a most felavatott, terézvárosi ambulancián.

Hassay Zsófia polgármester további fejlesztéseket ígért

Az avató ünnepségen a TESZ szakrendeléseinek vezetői főorvosai ismertették, milyen eszközökkel gazdagodtak az idén. Mint egyebek mellett kiderült, a sebészet fejlesztésének köszönhetően nagyságrendekkel több kis műtétet tudnak végrehajtani helyben, így 20 százalékkal nőtt a betegforgalom. A fizikoterápián megújult az öltöző, új szekrényeket kaptak és egy minden igényt kielégítő masszázsfotel segíti a gyógyító munkát. A TESZ egész területén wifi és több helyen kézfertőtlenítők szolgálják a betegek komfortérzetét. Terézváros önkormányzata 2017-ben 100 millió forintot költ egészségügyi eszközfejlesztésre. Sebészeti műtőlámpát, sterilizáló berendezést, elektromos vérzéscsillapító kést, laboratóriumi vérvételi széket, a fizikoterápiára mágnesmatracot és masszázsszéket, valamint korszerű fül- és gégevizsgáló eszközöket vásároltak.

E mellett – két éve alatt – felújítják, korszerűsítik a kerületben lévő öt háziorvosi rendelőt, valamint a TESZ Csengery utcai épületét is, ahol a szakrendelések zajlanak. Az önkormányzat évek óta rendszeresen tart ingyenes egészségnapokat, melyek keretében a helyi lakosok egy helyen, rövid időn belül elvégeztethetik a legfontosabb szűrővizsgálatokat, s a TESZ szakemberinek köszönhetően azonnal képet kaphatnak egészségi állapotukról. Ugyancsak az önkormányzat szervezi és finanszírozza évente több alkalommal a nagyon népszerű strandnapokat, amikor is az idősebb korosztály a Széchenyi fürdő szolgáltatásait veheti igénybe térítés nélkül, s mindig egy-egy sztárvendég biztosítja a felüdülést még inkább szolgáló jó hangulatot.

 

 

 2017. szeptember 04.