image

Tóth Krisztina író a Líra-Pontban

Tóth Krisztina költő, író, műfordító volt a vendége július 26-án a Líra-Pont irodalmi estek programsorozat keretében megtartott beszélgetésnek, amelynek témája a szerző új, Párducpompa című novelláskötete volt.

 


Az írót és az egybegyűlt irodalombarátokat Simonffy Márta alpolgármester köszöntötte. Elmondta, hogy Terézváros életének szervező része a kultúra, hiszen a színházaknak, az Írók Boltjának, a Zeneakadémiának, az Operaháznak és a Képzőművészeti Egyetemnek köszönhetően a különféle művészetek jelen vannak a mindennapokban.

Sokan eljöttek a Hunyadi téri irodalmi estre

Szinte zsúfolásig megtelt a Hunyadi téri kávéház terasza. Voltak, akik állva hallgatták végig a népszerű kortárs íróval folytatott beszélgetést.

Tóth Krisztina az egyik legolvasottabb magyar író. Eddig tíz verses kötete és hat prózakötete jelent meg.  Szobrászatot, majd irodalmat tanult. Egyetemi évei alatt két évet Párizsban töltött. Számos díjjal ismerték el irodalmi munkáját, műveit több mint tíz nyelvre lefordították.

Tóth Krisztinával (balról) munkatársunk, Torkos Matild újságíró beszélgetett

A Líra-Pontban az idei ünnepi könyvhétre megjelent Párducpompa című kötetében lévő tárcanovellákból olvasott fel a szerző. A beszélgetés is főleg ezekről az írásokról folyt. Tóth Krisztina felidézte Terézvároshoz fűződő gyerekkori élményeit is, amelyek között volt szép emlék, ám volt kevésbé lélekemelő is. Ez utóbbi egy gyerekkori balesethez, illetve egy keményszívű, gonosznak is mondható pedagógushoz fűződött. Bár nagyon mély nyomokat hagyott Tóth Krisztinában, ma már nevetve mesélte el egy ismerőse véleményét a „Magdi néni” által kiváltott traumáról, aki szerint hálásnak kellene lennie, mert lehet, hogy éppen emiatt vált költővé. Jó emlékei között tartja számon, hogy az általános iskolában, ahova járt, hat éves korától kezdve tanulhatta a francia nyelvet. A Hunyadi tér is a kedves emlékeket idézett fel benne, annak idején – a Városliget mellett – ide hozták őket játszani.

Az alkotó a beszélgetés után dedikálta könyveit a jelenlévőknek

Tóth Krisztina elmondta, hogy amikor az utóbbi nyolc év alatt készült novellákból válogatott a Párducpompa kötetbe, a szelektáláshoz a szégyenérzet volt a kulcsfogalom: a megszégyenítés, a megszégyenülés.

Az író kérdésre beszélt a társadalmi szerepvállalásairól is. Részt vesz a hajléktalanok Fedél Nélkül című irodalmi díját odaítélő zsűriben, valamint az Utcáról Lakásba Egyesület jótékonysági felolvasásain is, azért, hogy a hajléktalanokon segíthessen.

A Líra-Pont irodalmi estek rendezvénysorozat következő vendége Száraz Miklós György író lesz.

 

 2017. július 27.