image

Szent Illés nap Temerinben

A közel felerészben magyarok lakta település legnagyobb ünnepén, Illés napján testvérvárosunkban, Temerinben járt Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Mogyorósi Sándor, az önkormányzat jegyzője.


Temerinben 164 esztendeje minden július 20-án, Szent Illés napján körmenettel, zászlós felvonulással, ünnepi szentmisével, az új kenyér megszentelésével, kulturális rendezvények sokaságával tartják meg a fogadalom ünnepét.

Az ősi időket idézte a Kókai Imre Általános Iskola udvarán felállított jurta

A sok vihart megért község a XIX. század közepén élte sok évszázados történetének egyik legnehezebb korszakát. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején felgyújtott falu lakói 1850 tavaszán tértek vissza szülőfalujukba. A túlélésért küzdő, a romokban heverő otthonuk újjáépítésén fáradozó temerinieket három esztendőn át újabb és újabb csapások érték. 1851-ben az állatállományt dögvész tizedelte meg, 1852-ben az aszály, 1853-ban pedig a Szent Illés napján a pusztító jégesővel lecsapó hatalmas vihar vitte el a termést. Hogy megszabaduljanak a sorscsapásoktól, ünneppé nyilvánították július 20-át és megfogadták, hogy e napot a jövőben munkatilalommal, istentisztelettel, az Istenhez való fohászkodással ülik meg. Ez 164 esztendeje így is történik, Szent Illés napján a Mindenhatóhoz könyörögnek, hogy vegye le népéről sújtó kezét, és áldja meg munkájukat.

A Szent Illés napi körmenet a hagyományokhoz hűen galambröptetéssel indult. A menet a Szent Rozália plébániatemplomnál ért véget. Az ünnepi szentmisét követően a helyi vezetők és meghívott vendégekként Terézváros nevében Hassay Zsófia és Mogyorósi Sándor megkoszorúzták Temeri Lőrinc (Laurentius de Temeri) emléktábláját.

Délután Terézváros polgármestere és jegyzője a Kókai Imre Általános Iskola telepi udvarán – a Hunor Hagyományőrző Egyesület szervezésében – jurtalátogatáson vett részt, majd a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület varázslatosan szép ünnepi műsorát tekintette meg.

Az est a kenyérszegést követően hajnalig tartó mulatsággal ért véget, melynek házigazdája a Kertbarátkör, az Iparosok és Vállalkozók Egyesülete volt.

A kenyérszegés megható pillanatai után kezdődött a vigadalom

Temerinben az Illés nap nem csupán egy vallási, hagyományőrző ünnep, e napon azok is hazatérnek, akik ma már szülőföldjükről távol más vidéken, más országban élnek.

 2017. július 26.