image

Ferdinandy György a Líra-Pontban

Ferdinandy György, József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész beszélt magáról, s legújabb könyvéről a Líra-Pontban.

 


Könnyed hangvételű, de mély gondolatokkal teli, igazán élvezetes délutáni program részesei lehettek mindazok, akik június 28-án délután a rekkenő hőségben is felkeresték a Hunyadi téri Líra-Pontot. Az itt megrendezett irodalmi estek sorozatában ezúttal Ferdinandy György,  József Attila-díjas író, költő, kritikus, irodalomtörténész mesélt kalandos életéről, s munkásságáról.

Ferdinandy Györgyöt Terézváros alpolgármestere, Simonffy Márta köszöntötte

Az est résztvevőit a rendezvény ötletgazdája, megálmodója, Simonffy Márta alpolgármester köszöntötte. Meleg szavakkal beszélt a vendégről, s azt is elmondta, hogy az alkotó több ponton is kötődik a VI. kerülethez, Terézvároshoz.

Ezeket a gondolatokat a későbbiekben Ferdinandy György is tovább vitte, kifejtette. Megtudtuk, hogy a Vörösmarty utcában született, itt töltötte gyermekéveit, sok szép emlék fűzi ezekhez az utcákhoz, terekhez. Első irodalmi próbálkozásai is idekötődnek, hiszen egy elbeszélésével először a Bajza utcában lévő Írószövetséget kereste meg, ám akkor még elutasították. Mint mondta, mindig is írónak készült, korán kezdett verseket alkotni, s a nagyvilágban tett kalandjai, külföldi tartózkodásai után is ez a hivatás, a magyar nyelv szeretete volt az, ami végül hazahozta.

A tikkasztó hőség ellenére is sokan eljöttek az irodalmi estre

A mára rendkívül elismert, egyebek mellett József Attila-díjas, s az egyik legrangosabb francia irodalmi kitüntetéssel, Saint-Exupéry-díjjal is elismert alkotó végtelen szerénységgel és őszinteséggel mesélt ifjúkori éveiről, amikor Budapesten „buszos” volt, s neki bizony 1956-ban eszébe se jutott másokhoz hasonlóan külföldre menni. Édesanyja noszogatására hagyta el mégis az országot a forradalom leverése után, december 13-án. Franciaországtól kért menedéket, 1956–1964 között ott élt és dolgozott, ott járt egyetemre. 1959-ben a Strasbourgi Egyetemen irodalomtörténeti doktori címet szerzett, 1964–1976 között a Puerto Ricó-i Egyetem tanára, ahol spanyolul oktatott, bár megérkezésekor még alig ismerte ezt a nyelvet.

Ferdinandy György mesélt terézvárosi kötődéséről, emlékeiről is

Karibi éveiről több érdekességet is megtudtunk. Munkája mellett focicsapatot is szervezett a Puerto Ricó-i Egyetemen, ő ismertette meg ezt a sportágat az ottani fiatalokkal. Az is az ő ötlete volt, hogy végre írják meg az ország történelmét, hiszen ezzel mindaddig senki nem foglalkozott. A magyar irodalomtól azért nem kellett elszakadnia külföldön töltött évei alatt sem, mert a Szabad Európa Rádió külső munkatársaként rendszeresen dolgozott, így hozzájutott az itthon megjelent könyvekhez.

A neves író legújabb kötetét dedikálta a Líra-Pont teraszán

Az irodalmi est mindvégig könnyed, oldott légkörben telt, Ferdinandy György felolvasott egy egészen friss, egyperces novellát, majd arra is biztatta a jelenlévőket, nyugodtan kérdezzenek tőle.

Egy ilyen érdeklődésre válaszolva mondta el, hogy több évtizednyi külföldi tartózkodás és sikeres életút után végül is a magyar nyelv szeretete hozta haza. „A nyelv az én hazám. Igazán magyarul szeretek írni” – fogalmazott, majd arról is mesélt, hogy sok emlék köti Terézvároshoz, még a Hunyadi térhez is, így szívesen fogadta el az invitálást a Líra-Pontban megrendezett programra. Az esemény végén legfrissebb kötetét dedikálta a teraszon ülő érdeklődőknek.

 

 

 

 

 

 2017. június 29.