image

Kilencvenedik születésnap

Szendrei Pált kilencvenedik születésnapja alkalmából otthonában köszöntötte Papp László, Terézváros költségvetésért és fejlesztéspolitikáért felelős alpolgármestere. A jeles évforduló alkalmából az alpolgármester – az ajándékok mellett – átadta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét, valamint Hassay Zsófia, Terézváros polgármesterének oklevelét.


Szendrei Pál 1927-ben a IX. kerületben született, s mint minden valamirevaló ferencvárosi, természetesen Fradi drukker – derült ki a köszöntőszavak ünnepélyes pillanatai után elindult kellemes beszélgetés során.

A vendégek körül tüneményes kedvességgel és figyelmességgel tüsténkedő feleségével együtt hatvanöt esztendeje élnek Terézvárosban, a  harvanhárom éve - az önkormányzat által a közelmúltban felújított -  Benczúr kertet körülölelő házak egyikében található otthonukban. Elmondása szerint rajonganak a kerületért, s egyetlen másodperc erejéig sem fordult meg soha a fejükben, hogy máshol szeretnének lakni. Mint mondta, örökké hálásak lesznek a kerületnek azért, hogy annak idején, fiatal házasokként mesébe illő módon, fél óra alatt kezükbe kapták a lakáskiutalást, amikor kérésükkel az akkori tanácshoz fordultak.

A beszélgetés közben Ágnes asszony minden földi jóval elhalmozta a vendégeket

A régi idők felidézése közben szóba került a házaspár megismerkedésének története is. Az Astoria ötórai teáján az akkor 21 éves fiatalember felkérte a 15 éves Ágnest táncolni, s mint mesélték, első pillanatban egymásba szerettek. Négy év udvarlás után összeházasodtak, s azóta fogadalmuknak megfelelően, jóban, rosszban egymás elválaszthatatlan hű társai.

Egyetlen leányukat négy esztendővel ezelőtt veszítették el, s azóta minden szeretetük mérnökinformatikus unokájuké.

Életútjáról mesélve az ünnepelt elmondta: 42 éves munkaviszony után ment nyugdíjba, évtizedeken át a Magyar Felvonógyár kooperációs vezetőjeként dolgozott, majd a Transzvill főosztályvezető-helyetteseként folytatta érdekes és sokirányú munkáját. Nyugdíjba vonulása után még néhány esztendőn át tanácsadóként tevékenykedett.

Szendrei Pál a megújított Benczúr kertet Budapest legszebb játszóterének nevezte

Elmondása szerint munkájából adódóan a főváros minden házához, közintézményéhez, amely a 90-es évek előtt épült és lift vagy páternoszter üzemelt benne köze van, hiszen ezeket a felvonókat szinte kivétel nélkül a cégük készítette, szervízelte.

Szendrei Pál világéletében tevékeny és aktív ember volt, s ez kilenc évtizeddel a háta mögött sincs másként, örömmel és felelősségteljesen végzi az otthonául szolgáló társasház számvizsgáló bizottságának elnökségével járó feladatokat.

Figyelemmel kíséri a világ és szűkebb pátriája, Terézváros történéseit, s nem rejti véka alá jobbító szándékú javaslatait sem. A néhány hete átadott Benczúr kertet Budapest legszebb játszóterének nevezte, de nem titkolta, hogy különösen a földszinten lakóknak nem mindig öröm, hogy a felújítás előtt csendes, eldugott téren ma már nagyon sokan megfordulnak, így jóval nagyobb lett a zaj, és gyerekzsivaj. Az alpolgármesterrel megvitatták, hogyan lehetne a játszótér mostani állagát sokáig megőrizni, miként lehetséges az ott élőket zavaró apróságokat orvosolni. 

A jeles évforduló ünnepléséhez hozzátartozik a koccintás

Szendrei Pál szavaiból kiderült, ha egyáltalán van a hosszú, kiegyensúlyozott életnek bármiféle titka, akkor annak megfejtése a mértékletesség, megfontoltság, az érdeklődés, a nyitottság megőrzése, az igényes, értékes időtöltés, a szépség iránti fogékonyság, a kitartás és nem utolsó sorban a hűség körül keresendő.2017. június 27.