image

Nagy siker volt a komolyzenei est

Csodálatosan szép estével ajándékozták meg a fellépő művészek – Meláth Andrea operaénekesnő és a Budapesti Vonósok Kamarazenekara – a terézvárosi önkormányzat, valamint a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége által szervezett ingyenes komolyzenei koncert közönségét. A Zeneakadémia előtti téren június 16-án megtartott zenei eseményre megjelent nézősereget Terézváros polgármestere köszöntötte. A hangverseny Lévay Jenő, Gutema Dávid  vizuális alkotásaival zárult.


Még a kezdés előtt fél órával is úgy tűnt, hogy a szakadó eső miatt elmarad az este nyolc órára meghirdetett szabadtéri komolyzenei est. De Fortuna kegyébe fogadta a művészeket, a szervezőket és a rendíthetetlenül kitartó, több száz fős közönséget. Mintegy varázsütésre egyszer csak kitisztult az ég, elvonultak a csúf esőfelhők és végül mégis csak sor kerülhetett a különleges élményt nyújtó, három évszázad legkiválóbb zeneszerzőinek műveiből összeállított, látványokban gazdag koncertre.

Elsőként Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere üdvözölte mindazokat, akik elfogadták az önkormányzat meghívását és eljöttek a nyár esti programra. Köszönetet mondott az est főszereplőinek: Meláth Andrea Liszt Ferenc-, Bartók-Pásztory- és többszörös Artisjus díjas operaénekesnőnek, valamint a szintén Artisjus-díjas Budapesti Vonósok Kamarazenekar tagjainak, amiért első szóra igent mondtak a felkérésre, s azért különösen, hogy a rossz idő láttán sem futamodtak meg.

 Hassay Zsófia köszöntötte a közönséget, a fellépő művészeket

Elismeréssel szólt a szervezésben jelentős szerepet vállaló Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségről, a szervezet képzőművészeiről, Lévay Jenőről és Gutema Dávidról. Mint mondta az általuk készített egyedi, csak ezen az estén látható video-installációik garanciát jelentenek arra, hogy a közönségnek valóban páratlan élményekben lesz része.

Rövid beszédében hangsúlyozta: Terézváros önkormányzata hét esztendeje szervez ingyenes szabadtéri művészeti programokat a városlakóknak. Szerencsésnek nevezte, hogy a magyar kulturális élet meghatározó központjának számító városrészben minden szándék és adottság együtt van ahhoz, hogy ezeken a rendezvényeken az önkormányzat mindenki számára elérhetővé tegye a legmagasabb színvonalú művészetet.

Hála és köszönet illeti e sokaknak örömöt szerző rendezvények megálmodóját és főszervezőjét, Simonffy Mártát, a Magyar Képzőművészek Szövetségének elnökét, Terézváros kulturális alpolgármesterét – fűzte hozzá.

Legyen a zene mindenkié – idézte a polgármester a nagy magyar zeneszerző és zenepedagógus Kodály Zoltán szavait. Hozzátéve: legyen Kodály, a kodályi örökség is minden magyaré, de kivált minden terézvárosié, hiszen a XX. századi egyik legnagyobb zeneművészeti géniusza itt élt és alkotott, itt tanított .

„A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind bearanyozza – zárta beszédét a polgármester a félévszázada elhunyt alkotó szállóigévé vált gondolatával.

A közönség vastapssal fogadta a színpadra lépő Meláth Andreát és a Budapesti Vonósok Kamarazenekarát. A nemzetközi hírnévnek örvendő művész tolmácssolásában Johann Michael Haydn Notturno című művének egy szép részletét Mozart csodálatos koncertáriája, az „Ombra felice” követte.

Meláth Andrea nem csak a hazai közönség körében népszerű, nevét a világ sok neves operaházában is jól ismerik

Nagy sikert aratott a Kodály Zoltán által feldolgozott székely népballada is, mely Molnár Annáról, az elcsalt feleségről szól.

A közönség megtöltötte a teret

A zenekar által búcsúzásként előadott szerzemény, Weiner Leó: Divertimentóját követően Kodály Zoltán „Epigrammák” című művének hangjaira a Zeneakadémia homlokzatán Lévay Jenő izgalmas, fényekből és színekből komponált video-installációja jelent meg, melyet Gutema Dávid Kodály Zoltán Esti dala ihlette varázslatos vizuális alkotása követett. A koncert Amon Tobin & Metropolitan Orchestra – „Lost and Found” című művére született videó-installációval ért véget.

Ez már nem is művészet, hanem varázslat

A közönség színházi vastapssal fejezte ki tetszését, a környező éttermek teraszán vacsorázók is csatlakoztak a lelkes ünnepléshez. Láthatóan leginkább a külföldi turisták díjazták, hogy a finom étkekhez, mintegy ráadásként, egy nagyszerű hangverseny is társult.

 2017. június 17.