image

Sikeres volt az egészségnap

Töretlen népszerűségnek örvend a lakosság körében a terézvárosi önkormányzat által szervezett egészségnap. Június 12-én, az idén második alkalommal az Eötvös10-ben megrendezett ingyenes szűrővizsgálatokon a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) szakemberei 188 kerületben élő lakos egészségi állapotát térképezték fel.


Dr. Czermann Imre, a TESZ igazgató-főorvosa elmondta: munkatársaival a hagyományosnak nevezhető vizsgálatsorozaton túl, amelyek a leggyakoribb keringési és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak számító anyagcserezavarok feltárására irányulnak, a mostani egészségnapon a bőrrák szűrésére fókuszáltak.

Hangsúlyozta: az elmúlt tíz évben nagyjából megduplázódott a rosszindulatú, úgynevezett malignus melanoma megbetegedések száma, évente mintegy 2500 új beteget diagnosztizálnak a magyar egészségügyi ellátórendszerben. Ezért rendkívül fontos, hogy az emberek minden olyan festékes anyajeggyel, amelynek alakja, színe, mérete hirtelen megváltozik, késlekedés nélkül forduljanak orvoshoz. Mint mondta, az elmúlt tíz-húsz évben a bőr rosszindulatú rákos megbetegedésének kezelése a korábbi időszakhoz képest nagyságrendekkel eredményesebbé és hatékonyabbá vált. Mivel a bőrdaganatok kiváltó oka a káros napsugárzás, szokásaink megváltoztatásával, a megfelelő napvédelemmel sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki a betegség – tette hozzá.

Dr. Czermann Imre elemzi a vizsgálati eredményeket

Napjainkban a keringési és az érrendszeri betegségek civilizációs betegséggé váltak. A különböző anyagcserezavarok együttes előfordulása esetén az érrendszeri és a szívbetegségek nemcsak nagyobb gyakorisággal, de sokkal súlyosabb formában jelenhetnek meg. Az említett betegségek megelőzését, mielőbbi felismerését szolgálják az egészségnapon elvégzett vércukor-, vérzsír-, EKG-vizsgálatok – jelentette ki.

Mint fogalmazott: orvosként nagyon örül annak, ha minél többen részt vesznek a rizikófaktorokra irányuló szűréseken, tanácsot kérnek, s nem akkor keresik fel őket a rendelőintézetben, amikor már baj van. Számokkal igazolható, hogy az egészségtudatos magatartáshoz jobb életminőség és hosszabb élet társul – jegyezte meg.

Az igazgató-főorvos arról is beszámolt, hogy az egészségnap újdonsága, hogy a rizikófaktorok előfordulása szerint az érdeklődőknek életmódbeli, táplálkozási tanácsokat adnak a TESZ védőnői.

Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere örömmel számolt be arról, hogy bevezetése óta láthatóan rendkívül népszerűek a kerület lakosságának körében az egészségnapi programok. Az eltelt három esztendőben összesen több mint kétezren vettek részt az ingyenes szűrővizsgálatokon.

Elégedetten nyugtázta, hogy az előzetes bejelentkezési rendszernek köszönhetően ez alkalommal is gördülékenyen, hosszas sorban állás nélkül, mindössze néhány percnyi várakozással zajlottak a vizsgálatok. Mint mondta: az egészségnap egyik legfőbb vonzereje, hogy barátságos környezetben, rövid idő alatt kerül sor viszonylag sok vizsgálat elvégzésére úgy, hogy talán az orvosok és betegek között a rendelőintézetekben megszokottnál kötetlenebb és közvetlenebb beszélgetésre is lehetőség adódik.

A polgármester is részt vett a vizsgálatokon

Szavai szerint a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat szakembereivel igyekeznek úgy összeállítani a vizsgálatokat, hogy azokban helyet kapjanak az adott évszak jellegzetes betegségei is. Példaként említette, hogy míg télen a depresszió, a nyár beköszöntével pedig a bőrrák szűrése lett az egészségnap kiemelt témája.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a vizsgálatok eredményei mindenki számára kedvezőek lesznek.  Egyúttal felhívta a terézvárosi szépkorúak figyelmét arra, hogy részükre június 27-én a Széchényi Fürdőbe ismét kihelyezett egészségnapot szervez az önkormányzat. Szeretettel várják a kerületben élő idősöket az egészségmegőrző mozgással, masszázzsal, szórakoztató műsorral fűszerezett programra.

A vércukorvizsgálatra sem kellett várakozni

Dr. Szabó Katalin, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat orvos-igazgatójának a nap végén adott tájékoztatása szerint a június 12-ei egészségnap jól sikerült, ezúttal is nagy volt a terézvárosi lakosság részéről az érdeklődés, főként a bőrgyógyászati szűrésre. Összesen száznyolcvannyolcan vettek részt az egészségnap különböző szűrővizsgálatain, hatvanan a masszázs lehetőségét is kihasználták. A TESZ 16 munkatársa szorgoskodott az egészségnap sikeres lebonyolítása érdekében.

Az orvos-igazgató az egészségnap mérlegét megvonva megköszönte a lakosság, az önkormányzat és az Eötvös10 együttműködését.

**

Az egészségnapon résztvevők mondták:

Holiczy Edit

Chicagói magyarként több mint negyven esztendeje Amerikában élek. Férjemmel rendszeresen járunk haza. Már harmadik hónapja a csodálatosan rendbe hozott Hunyadi téren lakunk a gyermekemnél és az unokámnál. Évről évre azt látjuk, hogy nagyon szépen fejlődik a kerület.

Amikor olvastam, hogy van az egészségi állapot felmérésére egy ilyen lehetőség, gondoltam, eljövünk a férjemmel. A vizsgálatok szerint mindketten jó egészségnek örvendünk. Igazán köszönöm, a kerületnek és a polgármesternek és a közösségnek, hogy részt vehettünk ezen a programon. Amerikában nincs ilyen ingyenes vizsgálatokra mód.

Udvarhelyi Pál

Eddig sohasem voltam az egészségnapon, most hallottam először róla Mivel fontosnak tartom az egészséget, ezért szívesen élek a lehetőséggel. Főként a bőrrák szűrés miatt jöttem el, de természetesen a többi vizsgálatot is elvégeztetem, ha az időm engedi.2017. június 13.