image

Megnyílt a 88. Ünnepi Könyvhét

Június 8-tól 12-éig ismét a könyveké a főszerep. Terézvárosban a hagyományok szerint az immáron 88. alkalommal megrendezett Ünnepi Könyvhetet az Írók Boltjában Simonffy Márta alpolgármester és Gács Anna, a Szépírók Társaságának elnöke nyitotta meg.


Simonffy Márta a megjelentek köszöntése után elmondott rövid beszédében vitába szállt Pion István, költő, újságíró egyik írásában megfogalmazott kijelentésével, hogy  - a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 1927. pünkösd vasárnapján megtartott közgyűlésén az Ünnepi Könyvhét megtartását kezdeményező rendkívüli műveltségű filológus, történész, bölcsész és művészettörténész - Supka Géza ha élne, maga is unná már a könyvhetet.

Simonffy Márta a könyvek szerepéről beszélt

Hangsúlyozta: amíg világ a világ, a könyvnek, az irodalomnak, a művészetének kitüntetett helye és szerepe van az ember életében. A könyvünnep nemcsak az alkotók és az olvasók találkozására, új művek megjelentetésére teremt remek alkalmat, de jó szolgálatot tesz a téren is, hogy az emberi tudás végtelen folyamát nemzedékről nemzedékre továbbadó, generációk szellemi, lelki gazdagságát gyarapító hű társainkra, a könyvekre irányítsa a közfigyelmet.

Az alpolgármester a művészet, az irodalom, a könyv szerepéről szólva Hamvas Béla sorait idézte: „Az ember életében sokezer festményt, zeneművet, szobrot, tájat lát, hall és érzékel, de van tíz-húsz-harminc, amely hosszabb ideig kíséri, mint barát vagy a kedves. Az ember életében csak egészen kevés olyan gondolatot, meditációs objektumot talál, amelytől sohasem válik meg.

A könyv azért készül, hogy ilyen objektumokat nyújtson. A könyv arra való, hogy az embert meggyőzze: életének erőit nemcsak az érvényesülés, a megélhetés, a gazdagodás, a gyönyörszerzés külső szempontjai köré lehet csoportosítani, hanem a belső középpont köré is.

Hiszem, hogy Hamvas Bélának igaza van – jelentette ki beszédét zárva Simonffy Márta.

Gács Anna köszöntőjében az olvasó szemszögéből mutatta be a könyvünnepet. Hangsúlyozta: bár a könyvhét az írók diadala, titkos hőse és főként ura mégiscsak az olvasó, aki mint jó gazda, minden évben végigjárja birtokát, a könyvhét helyszíneit.

Gács Anna szerint olvasó nélkül nincs könyvünnep

Beszédében megemlékezett a magyar irodalom legnagyobbjainak sorába tartozó – 2016 júliusában elhunyt – Esterházy Péterről, akinek tavalyi dedikálásán még végtelenül hosszú sor kígyózott, s idén már csak művein keresztül lehet jelen a Vörösmarty téren. Mint fogalmazott: „A könyvek ünneplése a meg nem született, és most már soha meg nem születő könyvek siratása is. Az olvasó emlékezete őrzi a meg nem írt könyveket, és csak kínnal-keservvel, sok-sok idő múltán ad utat a megírtakat előnyben részesítő irodalomtörténeti emlékezetnek”.

A Szépírók Társaságának elnöke kedves humorral sorolta fel az álmodozótól kezdve a konzervatívon, a korszerűen, a magyaron, az európain át az olvasók különböző, és meglehetősen ellentétes elvárásokat megfogalmazó típusát.

Beszédének végén hangsúlyozta: nem szeretné, hogy az irodalom menedék legyen. Nem szeretné, ha a könyvhét író és olvasó számára közös diadala után az irodalomra megint úgy kéne tekintenünk közös esendőségünkben, mint valaminek a helyettesítésére, mint virtuális színtérre, ahol a máshol nem létező szolidaritás, a máshol nem létező köztársaság megtestesül.

Mint mondta: azt kívánja, ne így legyenek fontosak a könyvek, hanem abban a léha, csodálatos sokféleségükben, ahogyan a léha, csodálatos olvasó gyűlöli és szereti őket.

A megnyitó ünnepséget a Liszt Ferenc Zeneakadémia két növendékének, György Boglárka hegedűművész és Hotzi Mátyás gordonkaművész fellépése zárta.

Az irodalom után a zenéé volt a főszerep: György Boglárka hegedű- és Hotzi Mátyás gordonkaművész rövid koncerttel örvendeztette meg a jelenlévőket

Az Írók Boltja a 88. Ünnepi Könyvhéten is saját eseményekkel, könyvbemutatókkal, a Liszt Ferenc téren felállított sátorban pedig dedikálásokkal várja a könyvek szerelmeseit.

 

**

JÚNIUS 9. (péntek)

15:00

Turczi István, Ferencz Mónika (Scolar Kiadó)

15:30

Ungvári Tamás, Herczeg Szonja (Scolar Kiadó)

16:00

Berényi Anna, Czinki Ferenc (Scolar Kiadó)

16:30

Temesi Ferenc (Scolar Kiadó)

 

JÚNIUS 10. (szombat)

15:00

Körkép, Szép versek (Magvető Kiadó)

16:00

Schein Gábor (Jelenkor)

17:00

Egressy Zoltán (Európa Könyvkiadó)

 

JÚNIUS 11. (vasárnap)

15:00

Csillik Kristóf, Mizsur Dániel (FISZ – Apokrif)

Szerkesztők: Fráter Zoltán, Nyerges Gábor Ádám

16:00

Sajó László (L’Harmattan Kiadó)

17:00

Györe Balázs, Németh Gábor, Csaplár Vilmos (Kalligram Kiadó)

Kiss Judit Ágnes (Európa Könyvkiadó)

7x7 kortárs magyar jegyzetfüzet: 49 történet 7 napon át. Nemes Péter installációja. Megtekinthető június 7-13. között az Írók Boltja kirakatában.

 2017. június 09.