image

Megújult a Benczúr kert

Avatóünnepségen ritkán látni annyi csillogó tekintetű, izgatott gyereket, mint a Benczúr kertben május 23-án, amikor is Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere átadta a mintegy 200 millió forintos költséggel, az önkormányzat saját forrásaiból újjáépített játszó- és közösségi teret.  A környéken élő gyerekeken, családjaikon és a közeli óvodák néhány csoportján kívül az eseményen részt vett az alkotó, Kő Boldizsár, a kerület három alpolgármestere - Simonffy Márta, Bundula Csaba, Papp László -, a képviselő-testület több tagja és Bökönyi Anikó, az Eötvös10 vezérigazgatója.


A megjelenteket a házigazda posztját ellátó Zugmann Zoltán színművész és zenésztársai fogadták és köszöntötték, majd Hassay Zsófia rendhagyó módon az ilyenkor szokásos beszéd helyett egy, az erre az alkalomra íródott mesét olvasott fel az óriás platánfa alatt üldögélő gyermekeknek.  

A felnőttekhez intézve szavait a polgármester köszönetet mondott – a tervezőtől a kivitelezőkig – mindazoknak, akik az elmúlt hónapokban résztvettek a felújítási munkálatokban, kiemelve a Benczúr kert újragondolását kezdeményező Simonffy Márta, a tervek megvalósítását segítő, a kivitelezést az első pillanattól figyelemmel kísérő Papp László, valamint Mogyorósi Sándor jegyző szerepét. Mint mondta, az önkormányzat számára fontos volt, hogy az építkezés végére a gyönyörű műemléki környezetben Terézváros egy szép, egyedi jellegéből adódóan páratlan közösségi térrel legyen gazdagabb.

A gyerekek - bár élvezettel hallgatták a mesét - már láthatóan tűkön ülve várták, hogy végre közelebbről is szemügyre vehessék, kipróbálhassák a csábítóan színes, új játékokat. Nem is kellett Zugmann Zoltánnak kétszer mondania, hogy pattanjanak fel, kapaszkodjanak össze és közösen induljanak felfedezőútra. A faölelő padtól a mesedombhoz érve elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, titkos kívánságaikkal szélnek engedték a korábban kapott léggömböket. Majd sietve felkapaszkodtak a dombtetőre, ahol Kő Boldizsár megosztotta velük, hogyan is születtek meg fejében a játszótér tervei. Mint mondta, szokásától eltérően ezúttal nem egy konkrét történetben gondolkodott, hanem szereplőket készített egy olyan meséhez, melyet még nem írt meg senki. Arra kérte a gyerekeket, ha hazaérnek, rajzolják le, mindazt, amit láttak, találjanak ki hozzá történeteket és küldjék el neki.

Hassay Zsófia polgármester egy mesével adta át a teret a gyerekeknek

** Hassay Zsófia elmondta: a Benczúr kert felújítása része annak a több esztendővel ezelőtt elindított programnak, melynek során a leromlott állapotban lévő Hunyadi, Liszt Ferenc és a Nyugati teret megmentve a lassú enyészettől rendbe tette a terézvárosi önkormányzat és megszépítve visszaadta a közösségnek. Tájékoztatása szerint a most elkészült tér átadásával a program nem ért véget, következő feladatként a Jókai tér megújításával folytatódik.

Hangsúlyozta: a Benczúr kertet illetően fontosnak gondolták, hogy a páratlan műemléki környezethez hasonlóan egyedi, különleges játszótér szülessen. Szavai szerint, e cél megvalósításában jó társra leltek Kő Boldizsárban. Az ország egyik legjobbjának tartott játszótérépítője által megálmodott, tervekben megfogalmazott, majd megalkotott díszítések, figurák valósággal elkápráztatták a gyermekeket. Hangsúlyozta: a terézvárosi önkormányzat számára a park fenntartása komoly feladatokkal és költségekkel jár. Ígérete szerint, a többi közterükhöz hasonló gondossággal járnak majd el, ellátják a felügyeletet, karbantartást.

Végezetül a polgármester sok, örömteli játékkal töltött órákat kívánt a gyerekeknek, s reményét fejezte ki, hogy a tér minden látogatója szívesen időzik majd a Benczúr kertben.

**

Simonffy Márta, alpolgármester elmesélte, mivel az Epreskerten kívül csak a Benczúr kert Terézváros historikus tere, ezért felmerült benne, milyen jó lenne az elvadult, rendezetlen területen környezetéhez méltó körülményeket teremteni. A polgármester és a képviselő-testület támogatását elnyerve a Hunyadi tér tervezőjével, Papp Katalinnal közösen álmodták meg a játszótér majdani arculatát. Mint mondta, az eredeti elképzelésük az volt, hogy egy olyan hármas tagozódású - pihenőkertből, játszóterületből és egy páfránydombból álló - letisztult, transzparens térszerkezeter hoznak létre, amely tökéletes harmóniát teremt a tér és a körülötte lévő épületek között. A környező házakban lakók ezzel nem értettek egyet, s a velük történt egyeztetések után az eredeti elképzelést a közösségi tervezés felülírta. A pihenőkert helyett a játszótér funkcióra helyeződött a hangsúly.  Az alpolgármester megjegyezte, hogy a közösségi tervezésnek számos előnye mellett, mind az esztétikai, urbanisztikai szempontok mérlegelését illetően, mind az elsajátított szakmai tudás birtokában kiérlelt koncepció hiányából adódóan hátrányai is vannak. Mint fogalmazott, mivel Papp Katalin rendkívül kreatív gondolkodású, nagy tudású, kiváló tájépítész, Kő Boldizsár pedig egy végtelenül jó szemléletű, sajátos architektúrával és gondolkodásmóddal rendelkező alkotóművész, így kettejük munkájának köszönhetően végül így is egy minőségi játszótér született. Ezért Papp Katalin tervezőt és Kő Boldizsárt minden elismerés megillet - jelentette ki.

Kő Boldizsár, az alkotó, Simonffy Márta és Papp László alpolgármesterrel

Papp László alpolgármester a Benczúr kertben történt változásokról szólva elmondta: a gyermekek szempontjából a legfontosabb újdonság, hogy sokkal több és minőségében nagyságrendekkel magasabb kategóriába tartozó játék van, mint korábban volt. Az óriás platán nemcsak a kert egyik ékessége maradt, de a köré épített paddal új szerephez jutott, s Kő Boldizsár jóvoltából még művészi tartalommal is gazdagodott. Újdonság az is, hogy a szaladgálásban kimelegedett gyerekek a két helyen elhelyezett, meseruhába öltöztetett ivókutaknál olthatják szomjukat.    

A közösségi tervezés során arra törekedtek, hogy az önkormányzat eredeti elképzelései és a Benczúr-csoport tagjai által megjelenített igények között összhangot teremtsenek – jelentette ki az alpolgármester.  Az egyeztetések során például egyetértés alakult ki a központi területet uraló várról, méretbeli változtatással a homokozóról – tette hozzá. A közösség kérése alapján az önkormányzat napvitorlát készíttetett a homokozó fölé, felújítatta és megőrizte az általuk megjelölt ikonikus játékot, a pingpongasztalok helyére ovi-focipályát építtetett.

Papp László elmondása szerint – eltérő szokásaikat és igényeiket figyelembe véve – igyekeztek úgy megoldani a tér elrendezését, hogy a legkisebbek és a nagyobbak játékútvonalai valamelyest elkülönüljenek. Éppen ezért, a homokozó mellett kapott helyet a baba-mama hinta és idekerültek a kisebb játékok is. A tér túloldalán helyezkedik el a nagyobbak birodalma, a vár és a körbejárhatóvá tett mesedomb. A kamaszokat és a felnőtteket érinti, hogy az önkormányzat a park egész területén az ingyenes wifi szolgáltatásról is gondoskodott. A szülőkre gondolva az összes játék közelében ülőhelyeket helyeztek el.

A tér hátsó, csendesebb zugában kihelyezett padokkal és asztalokkal pedig egy minden korosztály számára kellemes pihenőhelyet alakítottak ki. A tervezett foglalkoztató helyett a pelenkázóval ellátott mosdókat is magába foglaló esővédő is ezen a részen található. A tér szerkezete alatt a vezetékes víz- és csatornarendszer kiépítésekor gondosan ügyeltek arra, hogy a vezetékek minden növényt és gyökeret elkerüljenek. Az egész kertben sok száz növényt és a beteg fák helyett újakat ültettek – sorolta.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a biztonságot szolgálja a térfigyelő kamera és a megújított közvilágítás. Az önkormányzat természetesen kiemelt figyelmet fordít a játszótér őrzésére, a játszóeszközök megóvására, karbantartására, a növények ápolására. Minden feltételt biztosít ahhoz, hogy a Benczúr kert mostani szépségében megmaradjon.

 

A kicsik örömmel vették birtokba a mesevilágot idéző kertet


Így fogadták a megújított Benczúr kertet

Balogh Simkó Júlia, a Kincseskert Óvoda Napocska csoportjából:

Anyával régóta járunk ide, most sokkal szebb és színesebb lett a játszótér. A csúszdát próbáltam ki először, de a többi új játék is biztos jó. Majd azokat is mind kipróbálom. Most még nem tudom, milyenek, mert máshol még soha sem láttam.

Palatinné Kanizsai Zsuzsa, a Kincseskert Óvoda vezetője:

Most, hogy a gyerekek számára ilyen izgalmas kalandokat tartogató játszótér lett a Benczúr kertből, talán még többet fogunk kijárni a csoportokkal, mint eddig. Szerencsére a mi intézményünk a közeli Bajza utcában van, így csak ide kell sétálnunk. Külön örülök annak, hogy sok olyan játék van, ami nemcsak a gyerekek ügyességét teszi próbára, de az értelműket, fantáziájukat is megmozgatja. Remélem, hogy mindez megmarad a mostani szépségében és mindenki vigyázni fog a térre. A gyerekeknek így első látásra a mesedomb és a vár tetszik a legjobban, a fiúknál pedig a focipálya lett azonnal a sztár.

Népszerű volt a hajóhinta


Zeke Niki, a közösségi tervezésben részt vett Benczúr-kert: nélkülünk nem megy! csoport tagja:

Nagyon tetszik a végeredmény, nagyobb lett a tér. Bár kicsit féltünk attól, hogy túl sok lesz a szín, túl sok lesz a játék, de nem, Kő Boldizsár remek munkát végzett. Összességében kifejezetten jól sikerült a játszótér felújítása.

Külön örülök annak, hogy a domb sok szerepet kapott, s annak is, hogy a platánfa nemcsak hangsúlyosabban jelenik meg, de egyben a tér aktív részévé vált. Úgy látom, a gyerekeknek is nagyon tetszik minden, a kezdeti aggodalmainkat nyugodtan sutba dobhatjuk.

Dézsi Krisztina a Budapest- Fasori Református Kollégium  Csipkebokor Óvodájának óvónénije:

Mivel az óvodánknak nincs udvara, alig vártuk, hogy elkészüljön a tér. A gyerekkel egészen biztos, hogy amikor csak az időjárás engedi, mindennapos vendégek leszünk. A játszótér átláthatóbb lett, tele van olyan gyönyörű színekkel, formákkal, melyek révén a művészet valósággal beitatódik a gyerekekbe.

Szokolyai György, Hodák Vince, Lelkes György:

A szomszédban, a Benczúr utcában lakunk, ráadásul az innen húszlépésnyire lévő Idősek Klubjának is tagjai vagyunk, így nagyon örülünk a szép új térnek, amit egy ultipartival már fel is avattunk. Igazán szép lett a játszótér, látszik, hogy az önkormányzat nem sajnálta a pénzt, igyekezett mindent megadni a gyerekeknek. A hátsó részen, ahol mi nyugdíjasok szívesen elüldögélünk, lehet, hogy jól jönne még egy asztal. Ha lenne egy  óriás sakktábla is,na az, sokunkat boldoggá tenne.  

 

 

 

 2017. május 23.