image

Rózsa Miklósra emlékeztünk

A Magyar Hollywood Tanács, Terézváros önkormányzata és az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér közösen rendezett emlékező műsort kerületünk híres szülöttjének, a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós születésének 110. évfordulójára.

 


Elsőként Simonffy Márta alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Rövid beszédében szólt arról, hogy Terézváros híres szülötte a mellett, hogy remek zeneszerző volt és háromszor is elnyerte az Oscar-díjat, rendkívül színes, mozgalmas életet élt. „Büszkék vagyunk rá, büszkék arra, hogy itt született és bár Amerikában lett híres, mindig is magyarnak vallotta magát. Örülünk, hogy a születésnapja kapcsán éppen itt, Terézvárosban emlékezhetünk rá” – hallhattuk az alpolgármestertől.

A közönséget elsőként Simonffy Márta alpolgármester köszöntötte

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke bevezetőjében a filmipar központjának magyar gyökereiről és rendkívüli tehetséggel megáldott zenészről beszélt.

Mint mondta: Rózsa Miklós a Paulay Ede utcában, illetve annak elődjében született. A 110. évfordulón a Magyar Hollywood Tanács éppen ezért döntött úgy, nincs jobb helyszín az emlékezésre, mint a VI. kerületi művelődési központ. Róla, életéről fogunk beszélni, érdekes sztorikat mesélünk, neves vendégeink lesznek. Harminckilenc magyar vonatkozású Oscar-díj létezik és huszonnégy azon csillagok száma, melyeket megszámlálhatunk a Hollywood Bouldvard-on, amire magyar név van felírva.

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke és Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész 

Rózsa Miklós vegyészmérnöknek készült, Lipcsében járt egyetemre, de párhuzamosan zeneakadémiai stúdiumokat is folytatott. Két diplomájával Párizsba ment, majd 1935-ben Londonban egy táncegyüttes művészeti vezetőjeként dolgozott. 1936-ban itt írta első filmzenei partitúráját egy Korda-produkció, a Jacques Feyder rendezte A páncél nélküli lovag című filmhez. 1940-ben telepedett le Hollywoodban. Hamarosan világszerte ő lett az egyik legismertebb filmmuzsikus. Teljesítményét háromszor jutalmazták Oscar-díjjal. Összesen több mint száz filmzenét komponált. Az ő zenéje szól többek között A bagdadi tolvaj, A dzsungel könyve, a Bűvölet (1. Oscar-díj), a Kettős élet (2. Oscar-díj), a Ben Hur (3. Oscar-díj), a Cid, az Ivanhoe, a Julius Caesar és a Quo vadis című filmekben is.

Sokan voltak kíváncsiak kerületünk híres szülöttének életére

Az est további részében Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész improvizációját hallgathatta meg a közönség, Hubai Gergely filmzenekritikus zene- és filmrészlet-bejátszásos előadást tartott Rózsa Miklósról, Werner Gábor karmester és Szefcsik Zsolt, az Erdődy kamarazenekar vezetője ugyancsak az Oscar-díjas zeneszerzőről beszélt.2017. április 19.