image

Eredményes évet zárt a rendőrség

Terézváros képviselő-testületének soron következő, április 13-ai ülésén egyebek mellett beszámolt a kerületi rendőrkapitány, döntés született a veronai buszbaleset áldozataira emlékeztető kegyeleti hely kialakításáról és döntöttek a civil szervezetek támogatásáról is.

 


Csökkent a bűnesetek száma kerületünkben

A VI. kerületben 2016-ban 614-el kevesebb bűncselekményt regisztráltak, mint a megelőző évben, ami 11, 8 százalékos csökkenést mutat – derült ki a rendőrség tavalyi évet értékelő beszámolójából. Mint megtudtuk, a közterületen elkövetett bűnesetek száma 774-ről 736-ra csökkent. Emelkedett viszont a testi sértések száma (86-ról 116-ra), ezek zöme szórakozóhelyeken, ittas személyek között történt, illetve családi vitákból fakadóan.

Kis mértékben nőtt a garázdaságok száma is, jó hír viszont, hogy kevesebb kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményt regisztráltak tavaly Terézvárosban, mint az előző évben. Ilyen ügyekben jelenleg is több elkövető ellen zajlik eljárás, a felderítés, az elkövetők felelősségre vonása a kapitányság első számú feladatai közé tartozik – derült ki dr. Kecskés Tamás beszámolójából.

 

Bucsek Gábor, a BRFK vezetője és dr. Kecskés Tamás kerületi rendőrkapitány


A rendőrkapitány által jegyzett anyag arra is rámutat, hogy a lopások számát sikerült visszaszorítani, s jelentősen visszaesett az autólopások, gépjármű feltörések, a lakásbetörések száma is, ez utóbbi 147-ről 90-re csökkent. Büszkeségre okot adó tény, hogy a nyomozáseredményesség a 2005-ös 37,1-ről tavaly 57,2 százalékra nőtt. A kapitányság az előző évekhez hasonlóan 2016-ban is kiemelten kezelte a Pesti Broadway közbiztonságának fenntartását, megerősítését.

Dr. Kecskés Tamás szóbeli kiegészítésben köszönetet mondott Terézváros önkormányzatának a kiemelkedő erkölcsi és anyagi támogatásért, így a 110 milliós keretért, amiből a rendőrök túlóráit és a térfigyelő-rendszer működtetését egészítették ki és az újonnan beszerzett gépjárműért. A testületi ülésen jelen volt Bucsek Gábor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője, aki elismerően szólt a VI. kerületi rendőrök munkájáról, akárcsak Hassay Zsófia polgármester, aki a példás együttműködést emelte ki, s köszönetet mondott a kapitányság dolgozóinak eredményes munkájukért.

 

Módosul a kitüntetésekről szóló rendelet

Az elismerésekről, kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet szabályozza a „Terézváros Közoktatásáért” kitüntetés, a „Kiemelkedő pedagógiai munkáért” járó polgármesteri elismerés, valamint a Terézváros kiváló diákja polgármesteri dicséret feltételeit is. Az ebben megfogalmazottak szerint a Terézváros által fenntartott, vagy működtetett intézményben végzett pedagógiai tevékenységet, illetve ilyen intézmények kiváló tanulóit lehet jutalmazni a díjakkal, valamint ezen intézmények vezetői tehetnek javaslatot a kitüntetésre.

Bár időközben több intézmény is állami fenntartás alá került, a kerület továbbra is díjazni kívánja – a korábbiakban fenntartásában, majd működtetésében lévő köznevelési intézmények – kiváló pedagógusait és diákjait. Ezért volt szükséges a rendelet módosítása oly módon, hogy ezen intézményeket immár „Terézváros Önkormányzata ingatlanában működő általános iskolák, gimnáziumok” néven szerepeltetik.

 

Kegyeleti emlékhely

A 2017. január 20-ai veronai buszbaleset áldozatainak emlékre kegyeleti emlékhelyet alakít ki az önkormányzat a Kodály körönd Balassi szobor mögötti szegletében.

 

Hassay Zsófia polgármestert keresték fel a szülők a kegyeleti emlékhely létrehozásának gondolatával


A szerencsétlenségben elhunytak száma mára 17-re nőtt. A tragédia során meghalt áldozatok szülei azzal a kéréssel keresték fel az önkormányzatot, hogy segítsenek egy emlékhely létrehozásában.

A testület döntése értelmében a Kodály körönd Szinyei gimnáziumhoz közelebb eső szegletében, a Balassi szobor és az óriásplatán tengelyében alakítják ki a mécsesgyújtásra, emlékezésre alkalmas helyet, ahol az áldozatok neveit is feltűntetik majd. A munkálatokra az önkormányzat által elkülönített 30 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

 

Támogatási megállapodások

 A Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány számára az önkormányzat nevében Hassay Zsófia polgármester saját keretéből 100 ezer forint összegű támogatást nyújt, ezzel hozzájárulva a XXVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megrendezésének költségeihez.

Ugyancsak a polgármesteri keretből támogatják 250 ezer forinttal a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, mely a Holokauszt Magyarországi Emléknapja alkalmából szervezett emlékkoncert költségeihez kap ily módon hozzájárulást. A megemlékezés központi alakja az idei évben az 1944 decemberében meggyilkolt katolikus hittantanárnő, Bernovits Vilma.

 

Munka közben a terézvárosi képviselő-testület


Több órában működik a fül-orr-gégészeti szakrendelés

A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatnál jelenleg az audiológia óraszámából a II. számú fül-orr-gégészeti rendelő javára átcsoportosítás vált szükségessé. Az audiológia eddig minimális kihasználtsággal működött. Mivel a főszakmának számító fül-orr- gégészet kapacitása ugyanakkor időnként – döntően finanszírozási szempontból – kevésnek bizonyul, a TESZ az audiológia szakrendelés 20 óraszámából most 14 óra átcsoportosítását kezdeményezte a I. számú fül-orr-gégészeti szakrendelés javára.

 

Tovább dolgozik a háziorvos

A képviselő-testület meghosszabbította dr. Hegedűs Tibor (Hegedűs Háziorvosi Bt.) vállalkozó háziorvos egészségügyi ellátási szerződését 2022. augusztus 31-éig. Így a nyugdíjkorhatárt 2017. augusztus 21-én betöltött orvos folytathatja tevékenységét Terézvárosban.

 

Újabb öt évig Járási László Farkas a vagyonkezelő vezetője

Zárt ülés keretében döntöttek a képviselők arról, hogy a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vezérigazgatói feladatainak ellátásával további öt évre Járási László Farkast bízzák meg. 

 2017. április 19.