image

A holokauszt áldozataira emlékeztek

A holokauszt áldozataira – köztük Bernovits Vilma (1901-1944) vértanú hitoktatóra – emlékeztek április 9-én, vasárnap délután a Terror Háza Múzeumnál. 

 


Az emléknapon beszédet mondott Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője. Terézváros önkormányzatát Simonffy Márta alpolgármester képviselte.

Schmidt Mária elmondta, hogy tíz éve emlékeznek szabadtéri koncerttel a múzeum előtt a holokauszt áldozataira.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója

„Mióta az ember az időt méri, boldog és boldogtalan mérföldköveket helyez el benne. Ma egy boldogtalan mérföldkő előtt állunk” – fogalmazott köszöntőbeszédében Schmidt Mária.

A főigazgató hangsúlyozta: megtörtént, aminek nem lett volna szabad, és a józanságot őrző közösségek mindig tudták, hogy ami történt, az tagadása mindannak, amire hazánk és Európa épül, és amire büszkék lehetünk.

Magyarországon kimondtuk a bűnösök nevét, történelmi igazságot szolgáltattunk, de talán kevés figyelem jut azokra az életpályákra, amelyek követésre méltó példát adhatnak. Ilyen Bernovits Vilmáé, akinek erkölcsi tartása mindig irányt mutat, akire büszkék lehetünk – mondta Schmidt Mária.

Rogán Antal ünnepi beszédében kijelentette, hogy „mi magyarok sosem feledhetjük el, ami történt, mert velünk történt, nemzeti tragédiánk a holokauszt”.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter 

A holokauszt idején voltak olyanok, akik idegen szolgálatba álltak és elárulták a magyar nemzetet, halálba küldték zsidó honfitársainkat, és ezzel megalázták az egész nemzetet – hangsúlyozta a miniszter.

Emlékezni kell a történtekre, hogy sose fordulhasson elő hasonló – mondta Rogán Antal.

Rogán Antal kifejtette: emlékezünk azokra, akiket embertelen módon vesztettünk el a magyarokat sem kímélő vészkorszakban, és az életerős közösségek sosem felejtenek, akarnak és mernek emlékezni arra is, ami nehéz, amire emberi ésszel nincs magyarázat. A 20. század vészterhes század volt, amelyből kiemelkednek a holokauszt borzalmai, ez a mai napig velünk élő tragédia – hangsúlyozta.

Szembe kell nézni a teljes igazsággal, így bármilyen nehéz, ki kell mondani, hogy az akkori magyar állam nem tudta megvédeni polgárait, és erre nem mentség, hogy Európa más országaiban is így történt – mondta a miniszter.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy sok hétköznapi magyar vált hőssé a vérzivataros időkben, sokan védték üldözött honfitársainkat. Ők mentették meg az esélyt a nemzetnek a háború utáni talpra álláshoz, példát mutattak, reményt és erőt adtak mindenkinek a folytatáshoz, bizonyítva, hogy nincs olyan sötét és gonosz erő, amely ne lenne legyőzhető.

Terézváros önkormányzatát Simonffy Márta alpolgármester (középen) képviselte

Köves Slomó arról beszélt, hogy manapság egyre több a holokauszt megemlékezés, és azt gondolnánk, hogy ennek pozitív hatással kell járnia a közgondolkodásra. Azonban a Tett és Védelem Alapítvány által megrendelt közvélemény-kutatások alapján 2006-2016 között 9-ről 19 százalékra nőtt a holokauszttagadó nézeteket vallók száma. Köves Slomó szerint a közbeszédben nem annak kell szerepet kapnia, hogy “méricskéljük”, kinek nagyobb a fájdalma, vagy kinek a bűne nagyobb.

Köves Slomó hangsúlyozta: a holokauszt emléke mindenkinek fontos, azért emlékezünk, mert az emlékezésnek mindenki lelkére pozitív hatással kell lennie.

 

Bernovits Vilma (1901-1944) vértanú hitoktató a fővárosi gettók felállítása után rendszeresen vitt élelmiszert, ruhaneműt és igazoló okmányokat a rászorulóknak. Áldozatkészségének sokan köszönhették megmenekülésüket. 1944 december 27-én a nyilasok Salkaházi Sárával, a Szociális Testvérek Társasága nővérével együtt elhurcolták, és feltehetően még aznap meggyilkolták őket a pesti Duna-parton.

 2017. április 09.