image

Terézvárosi művész kiállítása

Modern Árkádia címmel nyílt meg az Eötvös10-ben Tóth Angelika Derkovits-díjas festőművész kiállítás. Az április 20-ig látható tárlatot Szili Kovács Tibor, az önkormányzat képviselője és Hanka Nóra művészettörténész nyitotta meg.


Szili Kovács Tibor, a terézvárosi önkormányzat képviselője, a humán bizottság alelnöke rövid köszöntőjében elmondta: mindig nagy örömöt jelent, ha egy-egy rangos művészeti eseménynek Terézváros ad otthont. Ez különösen így van, ha olyan tehetséges művész tárhatja a nagyközönség elé alkotásait, aki a kerületben él. Tóth Angelika fiatal kora ellenére szép sikereket ért el, a művészeti életben a kortárs magyar festészet fontos alakjaként tartják számon. Miután beutazta a fél világot, megfestette benyomásait, Németországtól Kínáig voltak kiállításai – fűzte hozzá.

A megnyitót nagy érdeklődés kísérte

A képviselő hangsúlyozta: Terézváros a főváros meghatározó kulturális centruma, az önkormányzat mind a múltban, mind a jelenben keletkező értékek őrzésére, támogatására jelentős összegeket fordít. A jó gazdálkodásnak köszönhetően önkormányzati segítséggel az itt élők nívós programok, kiállítások, koncertek sokaságát látogathatják ingyen. Mint mondta, a Zeneakadémiától az Operaházig számos nemzetközi léptékkel is rangos intézménynek otthont adó kerület kulturális életében sokszínű és gazdag programjával az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér fontos szerepet tölt be.

 

 A tárlaton látható alkotásokat Hanka Nóra művészettörténész méltatta

Hanka Dóra, beszédében kifejtette: Tóth Angelika műveiben megannyi kultúra, világnézet és vallások eszenciája jelenik meg. A képeken megelevenedő élethelyzetekbe, helyszínekbe könnyű beleilleszkednie a nézőnek. Olykor magukban hordoznak ezek a művek egyfajta nosztalgikus múltidézést is, de mégis marad hely a vásznon és a fejünkben is, amit mindenki egyéni narratíva szerint tölthet meg.

A fiatal festőművész műveinek talán egyik leghangsúlyosabb tulajdonsága, hogy mindegyik több rétegből áll össze. Technikai és jelentésbeli értelemben is – jelentette ki a művészettörténész.

Szili Kovács Tibor köszöntötte Tóth Angelika festőművészt

Tóth Angelika önvallomása szerint minden munkájával arra biztatja a nézőt, hogy merüljön bele a térbe, amelyben aztán kóborolhat, álmodozhat és teljesen beleveszhet.

Az Eötvös10 földszinti kiállítóterében és kamaratermének előterében látható alkotások mély és erős hatást gyakorolnak a nézőkre. A részletek megismerése, a művek minél teljesebb befogadása érdekében érdemes az április 20-ig nyitva tartó tárlatot többször felkeresni.2017. március 17.