image

Állampolgársági eskük Terézvárosban

Március 14-én tízen tettek magyar állampolgársági esküt Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere előtt. A magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény módosítása vezette be hazánkban az egyszerűsített honosítási eljárást. A törvény módosítása 2010. augusztus 20-án lépett hatályba, az új szabályokat a 2011. január 1-jétől benyújtott kérelmekre kell alkalmazni.


Terézváros polgármestere köszöntötte a megjelenteket

Az egyszerűsített honosítási eljárás keretében azok a külföldön élő határon túli magyarok is benyújthatják kérelmüket, akik magyar nemzetiségüket okirattal bizonyítani vagy valószínűsíteni tudják, vagy akik a régi Magyarország területén születtek, és magyar állampolgárságukat – a trianoni diktátum vagy a második bécsi egyezmény következményeként – elvesztették.

Az egyszerűsített honosítási kérelmet lakóhelytől függetlenül 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint kilencven külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban és 2011 márciusától a kormányablakoknál is be lehet adni. Az egyszerűsített eljárás keretében – amennyiben nincs szükség hiánypótlásra – három hónapon belül állampolgári esküt tehetnek a kérelmezők az általuk választott település polgármestere előtt.

Az eskütétel megható pillanatai

A fogadalom elhangzása után Hassay Zsófia köszöntötte az állampolgársági esküt letevőket. Rövid beszédében hangsúlyozta: a jelenlegi országhatárainkon kívül született nemzettársaink immáron közjogilag is a magyar nemzethez tartoznak, eskütételükkel jogos örökségüket vehetik kézhez. A polgármester a neves író, Fekete István szavait idézte: „A szülőföld szálai örök összekötők a tájjal és a földdel, amiből az ember lett és amivé lesz, és nem szakadhatnak el soha.

 A honosítási okmányokat Hassay Zsófia adta át

A honosítási okmányok átadása után a terézvárosi önkormányzat nevében Terézváros polgármestere gratulált az immáron magyar állampolgároknak.

 2017. március 14.