image

Több ajánlat is érkezett az Andrássy út 47.-re a tanúk szerint

Több vételi ajánlat is érkezett az Andrássy út. 47. szám alatti épületre – állították egybehangzóan a beidézett tanúk az ingatlan elidegenítése miatt indított büntetőper kilencedik tárgyalási napján. Április 2-án dr. Zettner-Kovács Krisztián, Gyenge Zsolt és Baranyai Zsolt egykori ellenzéki önkormányzati képviselőket hallgatta meg a bíróság.


Frakciótársam információi szerint volt másik beadott vételi ajánlat is az Andrássy út 47. szám alatti ingatlanra az Ennet Kft.-én kívül – állította dr. Zettner-Kovács Krisztián egykori ellenzéki városatya az április 2-i tárgyalási napon. Mint mondta, képviselőtársaival együtt egyéb problémái is felmerültek az ingatlan értékesítésével kapcsolatban, szerintük ugyanis az eljárás nem felelt meg az akkori jogszabályoknak, és az értékbecslést is aránytalannak tartották. Aggályaiknak hangot adva, „ahogy másnak, úgy nekünk is megérte volna” felkiáltással dr. Zettner-Kovács Krisztián és frakciója 160 millió forintos vételi ajánlatot tett az ingatlanra az egyik képviselő-testületi ülésen.

A tanúk sorában Gyenge Zsolt következett, aki úgy emlékezett, a felújítási kötelezettség miatt 2003 második felétől kezdte meg az akkori önkormányzati vezetés a nagy értékű ingatlanok eladását. A volt képviselő szerint sokszor voltak hiányosak az értékesítésekről szóló előterjesztések, amelyekhez számos esetben nem csatoltak értékbecslést. Hangsúlyozta, egynél több ajánlat soha nem került a testület elé egy-egy értékesítés során, és feltűnő volt az is, hogy bizonyos befektetői körök rendszeresen vásároltak VI. kerületi ingatlanokat.


Tavaly december óta folyik a tárgyalás az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan eladása miatt indított büntetőperben. A vád különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés, amelynek következtében több mint 120 millió forintos kár érte a terézvárosi önkormányzatot.

Az Andrássy úti épületek értékesítésével kapcsolatban Gyenge Zsolt elmondása szerint Fürst György vagyonügyekért felelős volt szocialista alpolgármester négyszemközt közölte dr. Bundula Csaba akkori ellenzéki képviselővel egy konkrét ingatlan eladása kapcsán, hogy ha nem firtatják az ügyletet, akkor ők is jól járhatnak. A jelenlegi alpolgármester azonban határozottan visszautasította Fürst György „kihagyhatatlan”ajánlatát.

Konkrétan az Andrássy út 47. számú ingatlan kapcsán Gyenge Zsolt úgy vélekedett, hogy alacsony áron vált meg az akkori önkormányzati vezetés az épülettől, amit a bérlők kiköltöztetésének költségeivel indokoltak. A volt képviselő hangsúlyozta, nemcsak a jó erkölcs, hanem az észérvek is azt kívánták volna, hogy nyilvános keretek között versenyeztessék meg az épületet, hogy arra minél nagyobb vételi ajánlat érkezzen. Gyenge Zsolt elmondása szerint egyébként az értékesítés után egy-két évvel az Ennet Kft. 2-3 milliárd forintért hirdette a honlapján az Andrássy út 47. számú ingatlant. Azt, amelyiket 2004-ben 150 millió forintért vásárolt meg a terézvárosi önkormányzattól.


Az önkormányzat 2012. január végén vette birtokba az Andrássy út 47. számú épületet, miután végérvényesen eldőlt, hogy érvénytelen volt az adásvételi szerződés

Az értékbecslésben megállapított felújítási költség még a mai árakhoz képest is rendkívül magas, míg az ingatlan vételára feltűnően alacsony volt – vélekedett Baranyai Zsolt, aki 20 éven át volt a terézvárosi képviselő-testület tagja.

Példaként kiragadta: míg a 2004-es, Dollár Land Kft. által készített értékbecslésben 25 ezer forintért tettek volna le egyetlen négyzetméter díszburkolatot az Andrássy út 47. számú épületben, addig ezt a mai egységárak szerint 5 ezer forintért csinálnák meg. Az értékbecslésben a volt képviselő hiányolta az iparművészeti értékek feltüntetését, például az épületben található nagy értékű csillárt és a kovácsoltvasból készült korlátelemeket. Baranyai Zsolt megjegyezte azt is, az értékbecsléseket mindig a Dollár Land Kft. végezte, és szerinte rendszeresen a piaci érték alatt állapította meg egy-egy ingatlan értékét.

Az építészmérnök végzettségű politikus szintén egyik képviselőtársától hallotta, hogy az Andrássy út 47. számú épületre három másik, az Ennet Kft.-énél magasabb vételi ajánlat érkezett be az önkormányzathoz. Mivel a 150 millió forintos vételárat alacsonynak tartották, 2004 októberében – egyfajta fricskaként – 200 millió forintos vételárat ajánlottak az épületért cserébe. Céljukat azonban nem érték el, ugyanis az Andrássy út 47. pályáztatás és licitálás nélkül került az Ennet Kft. tulajdonába.

A tárgyalás április 4-én folytatódik Wertán Zsolt Zoltán volt ellenzéki képviselő, dr. Bundula Csaba jelenlegi alpolgármester (akkoriban fideszes képviselő) és dr. Marián Miklós Elemér egykori városatya meghallgatásával.

Hampl Márta / Fotó: Steindl Gabriella

 

A tárgyalás nyolcadik napja, 2012. március 28.

A tárgyalás hetedik napja, 2012. március 26.

A tárgyalás hatodik napja, 2012. február 8.

A tárgyalás ötödik napja, 2012. február 6.

A tárgyalás negyedik napja, 2011. december 14.

A tárgyalás harmadik napja, 2011. december 12.

A tárgyalás második napja, 2011. december 7.

A tárgyalás első napja, 2011. december 5.

Cimkék: Andrássy 47. | bíróság | büntetőper
2012. augusztus 21.