image

Foghíjas tanúvallomások

A négy beidézett tanúból mindössze kettő jelent meg március 26-án az Andrássy út 47. szám alatti épület eladása miatt indított büntetőper hetedik tárgyalási napján. A két tanúnak, Korompay Zoltánnénak és Szemethy Antalnénak – akik a szóban forgó ingatlanértékesítés idején és azóta is a terézvárosi polgármesteri hivatal lakás- és helyiséggazdálkodási osztályán dolgoznak – már csak halvány emlékképei voltak arról, hogy mi is történt 2004-ben.


Korompay Zoltánné, a polgármesteri hivatal lakás- és helyiséggazdálkodási osztályának vezetője az egyik legfontosabb tanúja lehetett volna az Andrássy út 47. szám alatti épület elidegenítése miatt indított büntetőpernek, hiszen egyike volt azoknak, akiknek aggályuk merült fel az eladásról szóló előterjesztéssel kapcsolatban. Ez az aggodalom pedig egészen odáig „fajult” 2004-ben, hogy alá sem írta az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan eladásáról szóló júniusi előterjesztést.

dr. Tóth Erzsébet
A tárgyalást dr. Tóth Erzsébet bírónő vezeti

Az elidegenítés miatt indított büntetőper március 26-i napján azonban konkrétumokra már nem nagyon emlékezett. Azt azonban hangsúlyozta, előfordult olyan, hogy nem írt alá nagy értékű ingatlan elidegenítéséről szóló előterjesztést azért, mert valamely elemével nem értett egyet, de ennyi év távlatából nem tudta pontosan megmondani, hogy az Andrássy 47. esetében miért nem szignálta az anyagot.

Az aláírások kapcsán ugyanakkor megjegyezte, nem jogszabályellenes, de egyáltalán nem mondható megszokottnak, hogy egy előterjesztésen csak az előterjesztő és a törvényesség őrének aláírása szerepeljen. Az Andrássy út 47. számú ingatlan eladásáról szóló, 2004 júniusában született előterjesztésen ugyanis csak Fürst György vagyonügyekért felelős volt szocialista alpolgármester és dr. Varga Tamás László egykori aljegyző szignója díszeleg.

dr. Gyene Bálint
Dr. Gyene Bálint ügyvéd a harmadrendű vádlottat, dr. Kékesi Tibor volt szocialista országgyűlési és önkormányzati képviselőt védi

Szemethy Antalné lakásgazdálkodási ügyintéző tanúvallomásában hangsúlyozta, egyetlen vételi ajánlatot – Ennet Kft. (a szerk.) – kapott kézhez, amelyből el kellett készítenie az előterjesztést. Arra azonban sajnos már nem emlékezett, hogy az értékbecslés és a vételi ajánlat összege nagyon különbözött-e egymástól.

A tárgyalás március 28-án folytatódik dr. Deák Erzsébet, Terézváros egykori jegyzője, dr. Hózsa István, a polgármesteri hivatal jogi osztályának vezetője, valamint dr. Bicsak Ágnes volt MDF-es önkormányzati képviselő meghallgatásával.

Hampl Márta / Fotó: Steindl Gabriella

 

A tárgyalás hatodik napja, 2012. február 8.

A tárgyalás ötödik napja, 2012. február 6.

A tárgyalás negyedik napja, 2011. december 14.

A tárgyalás harmadik napja, 2011. december 12.

A tárgyalás második napja, 2011. december 7.

A tárgyalás első napja, 2011. december 5.

Cimkék: Andrássy 47. | bíróság | büntetőper
2012. augusztus 21.