image

Andrássy 47.: a vádlottak megint hallgattak

Szekeres Fruzsina Zsuzsanna egykori MSZP-s, Tölgyesi Miklós Károly és Szemere Miklósné dr. volt SZDSZ-s önkormányzati képviselők, valamint dr. Varga Tamás László korábbi aljegyző meghallgatásával folytatódott december 14-én az Andrássy út 47. eladása miatt indított büntetőper a Fővárosi Bíróságon. A vád különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés, több mint 120 millió forintos kár érte a terézvárosi önkormányzatot. A negyedik tárgyalási napon egyik vádlott sem óhajtott vallomást tenni.


Vallomásmentesen telt az Andrássy út 47. eladása miatt indított büntetőper negyedik tárgyalási napja, érdekességekből azonban most sem volt hiány.

Szekeres Fruzsina Zsuzsannának, az ügy tizenegyedrendű vádlottjának korábbi, a nyomozás során tett vallomásából a már klasszikusnak számító „nem kell ismernem az önkormányzati rendeleteket” és a „csak általánosságban emlékszem az előterjesztések menetére” mellett ugyanis az is kiderült a laikusok számára, hogy ha az adott képviselő nem úgy szavazott, ahogy a frakciója, akkor annak szankciója volt.

Szekeres Fruzsina Zsuzsanna december 14-én dr. Szabó Melinda ügyésznő kérdésére még azt is elmagyarázta végre, hogy milyen egyszerűen is működik egy önkormányzat: a számlákat be kell fizetni, és ha erre nincs forrás, akkor ingatlanok eladásával is lehet pénzt szerezni. Mint mondta, képviselőségének idején – 2002 és 2006 között – minden testületi ülésen sor került ingatlanértékesítésre, volt, amikor 2 négyzetméter alapterületűt és volt, amikor annál nagyobbacskákat is eladtak egy-egy gombnyomással.

Úgy tűnt, Szekeres Fruzsina Zsuzsanna vallomása nem volt túl érdekfeszítő Hatvani Csaba egykori és jelenlegi szocialista önkormányzati képviselőnek, valamint dr. Hegedűs Károly korábbi MSZP-s alpolgármesternek. Míg Hatvani Csaba a mobiltelefonján, addig dr. Hegedűs Károly a térdére terített sportújságban talált magának halasztást nem tűrő elfoglaltságot.

Tölgyesi Miklós Károly, az ügy tizenkettedrendű vádlottja egészen rövidre fogta mondandóját, sem vallomást tenni, sem bármiféle kérdésre válaszolni nem volt hajlandó.

Fővárosi Bíróság
A Fővárosi Bíróság Markó utcai épülete

Szemere Miklósné dr. követte őt a sorban, aki alaptalannak tartotta a vádat, éppen ezért nem válaszolt kérdésekre sem. Korábbi, a nyomozás során tett írásos vallomásában ugyanakkor leszögezte, három értékbecslés is készült az Andrássy út 47. szám alatt lévő ingatlanról, és a legmagasabb lett az alapja az előterjesztésnek. Az ügy tizenharmadrendű vádlottja hangsúlyozta, a terézvárosi képviselő-testület októberi ülésén nemmel szavazott az előterjesztésre, amelyből a büntetőperré fajult szerződés született.

Dr. Varga Tamás Lászlónak, az ügy tizennegyedrendű vádlottjának meghallgatása előtt meglepő fordulat következett: a védelmében eljáró ügyvéd kérdéseket szeretett volna feltenni a „padtársaknak”. Verók István egykori szocialista polgármester készségesen válaszolt is, mint mondta, semmiféle kényszer vagy „extra elvárás” nem volt dr. Varga Tamás Lászlón arra vonatkozóan, hogy szignálja az Andrássy út 47. elidegenítéséről szóló előterjesztést. Az egykori aljegyzőt képviselő ügyvéd Fürst György volt MSZP-s alpolgármestertől is szeretett volna valamit kérdezni. Sajnos nem derült ki, hogy mit, mivel az ügy másodrendű vádlottja köszönte szépen, és nem óhajtott válaszolni.

Dr. Varga Tamás László az előtte (nem) szólókhoz hasonlóan nem tett vallomást, a nyomozati iratokból viszont többek között az derült ki, hogy 2004 júniusában 15-20 percet foglalkozott az Andrássy út 47.-ről szóló előterjesztéssel, majd – törvényességi hibát nem találva benne – szignálta azt. Mint mondta, az előterjesztések tartalmáért annak készítője és a képviselő-testület felel. Meglátása szerint arról, hogy miért szavazták meg az ingatlan eladását, az akkori MSZP–SZDSZ-frakciót kellene megkérdezni.

A tárgyalás 2012. február 6-án folytatódik, immáron a tanúk meghallgatásával.


Hampl Márta / Fotó: Steindl Gabriella

 

A tárgyalás harmadik napja, 2011. december 12.

A tárgyalás második napja, 2011. december 7.

A tárgyalás első napja, 2011. december 5.

Cimkék: Andrássy 47. | bíróság | büntetőper
2012. augusztus 21.