image

Andrássy 47.: egyre kuszábbak a szálak

Tóth György Kálmán és Hatvani Csaba volt és jelenlegi szocialista önkormányzati képviselők, dr. Rabin László egykori SZDSZ-es és dr. Hegedűs Károly MSZP-s egykori alpolgármesterek meghallgatásával folytatódott december 12-én az Andrássy út 47. eladása miatt indított büntetőper a Fővárosi Bíróságon. A vád különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés, több mint 120 millió forintos kár érte a terézvárosi önkormányzatot. A tárgyalás harmadik napján egyedül Hatvani Csaba nem tett vallomást.


A megszokott forgatókönyv szerint vette kezdetét az Andrássy út 47. eladása miatt indított büntetőper december 12-i tárgyalása: helyet foglalt a bíróság, megjelentek a beidézett vádlottak, és most is dr. Kékesi Tibor volt szocialista országgyűlési és önkormányzati képviselő ugrott oda a tárgyalóteremben lévő legnagyobb kamerához és a mögötte álló operatőrhöz, hogy felhívja a figyelmét arra, a vádlottakról – dr. Rabin László egykori SZDSZ-es alpolgármester kivételével – nem készülhet kép- és hangfelvétel.

Tóth György Kálmán volt és jelenlegi MSZP-s önkormányzati képviselő lépett elsőként a bíróság elé, s – az előző tárgyalási napra beidézett társaival ellentétben – hajlandó volt vallomást tenni. Azaz próbált, egykori képviselőtársainak ugyanis nagyon fontos megbeszélnivalójuk volt a vallomás ideje alatt. De persze nem Tóth György Kálmán személye ellen szólt az udvariatlanságuk: a bírónőnek dr. Rabin László és dr. Hegedűs Károly volt MSZP-s alpolgármester beszámolója alatt is figyelmeztetnie kellett a vádlottakat, hogy ne beszélgessenek.

Tóth György
Tóth György Kálmán volt és jelenlegi MSZP-s önkormányzati képviselő

Pedig Verók István egykori szocialista városvezetőnek sem ártott volna, ha odafigyel Tóth György Kálmán vallomására, mert elég sok olyan dolgot elmondott, amire az egykori polgármester – állítása szerint – már sajnos nem emlékezett. Például arra, hogy 2004-ben volt polgármesteri kabinete, amellyel mindig átbeszélte azokat az ügyeket, amelyeket előbb a frakció-, azt követően pedig a testületi üléseken is tárgyaltak.

Verók Istvánnak valószínűleg Tóth György Kálmán azon kijelentése is a meglepetés erejével hatott volna, ha figyel, amely szerint az önkormányzat gazdálkodásáért a polgármester felel. A volt városvezető ugyanis december 5-i vallomásában hangsúlyozta, neki „csak protokolláris feladatokat kellett ellátnia”, tehát nem is kellett tudnia, mit ír alá.

Tóth György Kálmán vallomását hallgatva egyébként sokszor kerekedett el a hallgatóság és a bíró szeme is, különösen érdekes volt azon kijelentése, amely szerint a szigorú feltételek miatt egyik terézvárosi önkormányzat sem alkalmazta a rendeletekben előírt pályáztatási rendszert ingatlanok értékesítésénél. De az is érdekes megközelítés volt, hogy szerinte az Andrássy út 47. elidegenítésének ügyében semmiféle szabálytalanság nem történt. Ezt a képviselő úr még megspékelte azzal, hogy az akkori ellenzéki – jelenleg városvezető – képviselők ugyan a 2004 júniusában tartott testületi ülésen jelezték, lenne más ajánlat is a szóban forgó házra, „de az biztos csak blöff volt”. A bírónő kérdésére – amely szerint fel sem merült senkiben, hogy az Ennet Kft. által ajánlott ár esetleg nem megfelelő – Tóth György Kálmánnak sikerült még azt is jegyzőkönyvbe mondania, hogy „költségkidobás” lett volna ellenőrző értékbecslést csináltatni, hiszen úgysincs két egyforma szakvélemény egy ingatlan áráról. Fürst György hozzászólásával próbálta ezt az álláspontot erősíteni, hiszen hogyan is lehetne eldönteni, hogy az Andrássy 47. beköltözhető állapotára vonatkozóan az Otthon Centrum 700 millió forintos vagy a Duna House 1,4 milliárd forintos becslése-e a reális. Valószínűleg ezek a cégek sem voltak elég komolyak, hiszen a Dollar Land Kft. 800 millió és 1 milliárd forint közötti értékbecslése lett a mérvadó az Andrássy út 47. értékesítése során.


dr. Rabin László
Dr. Rabin László – az egyetlen a vádlottak közül, aki hozzájárult ahhoz, hogy róla kép- és hangfelvétel készüljön a tárgyalóteremben – készül a vallomására

Dr. Rabin László következett a vádlottak sorában, aki egyedülálló módon a vádirat boncolgatásával kezdte saját védelmét. Megítélése szerint a dokumentum tele van pontatlanságokkal és valótlanságokkal, és kimaradtak belőle – számára – lényeges dolgok. Például az, hogy míg júniusban ugyan megszavazta, addig az októberi testületi ülésen már jegyzőkönyvbe mondta, hogy az önkormányzat számára előnytelenebb feltételek miatt elfogadhatatlannak tartja azt az előterjesztést, és ennek megfelelően nem is fog igennel voksolni. Indoklása szerint ez azért is lényeges, mivel azt az októberi testületi ülésen hozott határozatot vitatja az ügyészség, amelyet ő meg sem szavazott.

A karakán kezdést követően azonban egyre zavarosabb lett dr. Rabin László vallomása: egy idő után már azt állította, az előterjesztés a lehető legszabályosabban került a testület elé. Kicsivel később pedig azt mondta, informális beszélgetések alapján gondolkodott el azon, hogy nem volt megfelelő az ingatlan elidegenítésének menete. S bár dr. Rabin László többször is hangsúlyozta, humánügyekért felelős alpolgármesterként – végzettségét tekintve pedig orvosként – nem értett az ingatlanok értékesítéséhez, a bírónő keresztkérdéseire kiderült, saját szakterületén is pályázat útján döntött számos ügyben, az akkor érvényes önkormányzati rendeleteknek megfelelően.

Dr. Hegedűs Károly egykori szocialista alpolgármester biztos nem gondolkodott el azon, hogy megfelelő volt-e az épület értékesítése, elmondása szerint ugyanis a lelkiismerete tiszta, nyugodtan alszik. Rá is fér, hiszen keményen küzd a mindennapokban: családi állapota, mint mondta, elviselhető, feleségével – aki háztartásbeliként dolgozik – havonta 28 ezer forintból kell kijönniük, úgy, hogy a lakásuk mellett még van egy kétéves gépjárművük is. A bírónő – felfedezve a tehetséget – rá is kérdezett ennek mikéntjére, mire dr. Hegedűs Károly – aki eredeti szakmáját tekintve jogász – elárulta, két, filmben vállalt statisztaszerepéért kapott és tartalékolt pénzből éldegélnek. A „tiszta a lelkiismeretem” és a „halvány fogalmam sincs” visszatérő motívumok voltak egyébként dr. Hegedűs Károly vallomásában, csak időnként tért ki szerepéből egy-egy „ha megszakadok, akkor sem emlékszem” és „2004, hol van az már?” megjegyzésekkel.

dr. Szabó Melinda és dr. Gila Pál
Dr. Szabó Melinda ügyész mellett dr. Gila Pál, az önkormányzat sértetti képviselője

Vallomásában ugyanakkor kétségkívül voltak olyan részek is, amelyek segítették a bíróság munkáját. Például amikor a bírónő – mint jogász a jogászt – arról kérdezte dr. Hegedűs Károlyt: szakmájából kifolyólag soha nem nézte meg az előterjesztéseket, hogy azok megfelelnek-e a jogszabályoknak? Elmondása szerint mindig becsülettel végigolvasta az előterjesztéseket, és szólt is, ha aggálya merült fel. Az Andrássy 47. ügyében azonban nem merült fel semmi. Az is érdekes volt, amikor dr. Hegedűs Károly közölte, az értékbecslés mindig csatolva volt azokhoz az előterjesztésekhez, amelyek ingatlan elidegenítéséről szóltak. Az Andrássy út 47. eladásáról szóló júniusi előterjesztés ezek szerint nem erről szólt, mivel ahhoz nem mellékeltek.

Az ügy tizedrendű vádlottja, Hatvani Csaba vallomást nem tett, meggyőződése, hogy nem követett el semmilyen bűncselekményt. Az MSZP-s politikus – aki jelenleg is önkormányzati képviselő – biztosan tisztában van eme kijelentés súlyával, hiszen „padtársai” közül egyedül ellene folyik már egy másik bírósági eljárás is: hivatali visszaéléssel vádolják kerékbilincsek fizetés nélküli leszereltetése miatt.

A tárgyalás december 14-én folytatódik Szekeres Fruzsina volt MSZP-s, illetve Tölgyesi Miklós és Szemere Miklósné dr. egykori SZDSZ-es képviselők, valamint dr. Varga Tamás László korábbi aljegyző kihallgatásával.


Hampl Márta / Fotó: Steindl Gabriella

 

A tárgyalás második napja, 2011. december 7.

A tárgyalás első napja, 2011. december 5.

Cimkék: Andrássy 47. | bíróság | büntetőper
2012. augusztus 21.