image

Magyar könyvek a laskói iskolának

Száznál is több kötet könyvvel lett gazdagabb a Laskói Általános Iskola és a hozzá tartozó várdaróci, valamint kopácsi tagintézmény. A Terézvárosból érkező ajándékcsomagot Bundula Csaba alpolgármester vitte el április 12-én a horvátországi magyar nyelvű iskolákba.

 


 Az elmúlt év őszén a határon túli magyar nyelvű iskolák első osztályosainak felajánlott pénzbeli támogatás átadása kapcsán jutottak el Terézváros képviselői a Horvátország északi részén lévő falvak iskoláiba. Laskón Kovacsevics Anna igazgató mutatta be a rendkívül szerény körülmények között működő intézmény életét, mesélt az ott dolgozó pedagógusok odaadó, már-már heroikus munkájáról, mellyel a magyar nyelv megtartását, megszerettetését igyekeznek elérni.A gyerekek örömmel válogattak a könyvek között


Akkor esett szó arról is, hogy könyvtáruk bővítésre szorul, jó lenne, ha a kötelező olvasmányokból néhány példánnyal több lenne a polcokon. Bundula Csaba alpolgármester ígéretet tett arra, hogy lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni. Ennek eredményeként a főváros VI. kerületében működő Bajza Utcai Általános Iskola, Derkovits Gyula Általános Iskola és a Magyar-Angol Magyar-Német Két Tannyelvű Általános Iskola diákjai, dolgozói használt könyveik közül ajánlottak fel mintegy hatvan kötetet a határon túli gyerekek számára, Bundula Csaba pedig saját, alpolgármesteri keretéből, 100 ezer forint értékben vásárolta meg a laskóiak által kért kötelező és ajánlott olvasmányokat. Így száznál is több darabbal bővülhetett a horvátországi magyar nyelvű iskola könyvtára. Az adományt április 12-én adta át Terézváros alpolgármestere Kovacsevics Anna igazgatónak.Bundula Csaba alpolgármester röviden bemutatta a diákoknak Terézvárost


– Nagyon köszönjük a támogatást! Pedagógusaink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gyerekek minél többet olvassanak, próbáljuk megszerettetni az irodalmat velük. Háromezer-ötszáz kötetes könyvtárunkat folyamatosan bővítjük lehetőségeinkhez képest, időnként pályázunk és örömmel fogadjuk a támogatásokat is. Sajnos a környékünkön lévő boltokban nem lehet magyar nyelvű művekhez hozzájutni – hallhattuk az igazgatónőtől.


Andócsi-Tar Melinda könyvtáros arról mesélt, hogy a náluk tanuló diákok a kötelezően előírt klasszikusnál jobban kedvelik a mai témájú irodalmi műveket:


– Az a tapasztalatom, hogy ha a hozzájuk közelebb álló könyvekkel kezdjük az olvasásra szoktatást, később már szívesen forgatják az igazán igényes köteteket is. A gyerekek szívesen jönnek a könyvtárba, forgatják a lexikonokat, értelmező szótárakat, kölcsönzik a kötelező olvasmányokat.


 


Kicsik és nagyok egyartánt találtak kedvükre való olvasmányt a dobozokban


Ott jártunkkor a laskói gyerekek azonnal birtokba vették az ajándékot, izgatottan, örömmel bontották ki a dobozokat és válogattak az irodalmi művek között. Így bukkantak rá a terézvárosi iskolás, Laura kézzel írt soraira. A két tannyelvű általános iskola kisdiákja elárulta, hogy ő maga egy olvasóversenyen nyerte el a könyvet, melyet most jó szívvel ajánl a horvátországi gyerekek figyelmébe, sőt még arra is felhívta figyelmüket, hogy vigyázzanak a kötetre, ne rongálják meg, inkább forgassák örömmel!


 


 


 2016. április 14.