Tér/zene–zene/tér

Évadnyitány a Kalákával

A Kaláka együttes fantasztikus hangulatú koncertjével kezdődött április elsején a Tér/Zene - Zene/Tér szabadtéri koncertsorozat ötödik évada a Hunyadi téri zenepavilonban. A közönséget Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere köszöntötte. Az önkormányzat ez alkalommal a hagyományosnak számító kézműves foglalkozáson és a jó muzsikán kívül a program vendégeit egy kis elemózsiával, tombolával, a gyerekeket kosárhintával és arcfestéssel, ingyenes lufihajtogatással lepte meg.

 

                                                                  Kamarazene a Hunyadi téren

 

A komolyzenéé volt a színpad április 8-án a Hunyadi téri zenepavilonban.Az időjárás is kegyes volt a komolyzene híveihez ezen a szombaton. Idősekkel és kisgyermekes családokkal telt meg a Hunyadi tér. A korábbi, pár napos lehűlés után szikrázó napsütésben léphetett színpadra a Román Mikola (hegedű), Háry Péter (cselló) és Vass István (zongora) által alkotott trió. A Tér/Zene-Zene/tér koncertsorozat keretében ezen a délelőttön Csajkovszkij és Beethoven művei csendültek fel.

Az ifjú zeneművészek már a zeneakadémiai évek alatt is egy kamaraegyüttest alkottak. Pár évvel a diplomaszerzés után újra fontosnak érezték, hogy együtt játsszanak, és olyan remekműveket adjanak elő, melyeket a szóló, illetve zenekari repertoárból hiányoltak. Tanulmányaikat követően mindhárman sikeresen helyezkedtek el különböző zenekaroknál, emellett folyamatosan játszottak szólókoncerteken vagy más kamaraegyüttesekben, kurzusokon, versenyeken.

 

                                                           Gitárjáték a Húsvétjegyében

 

Április 15-én már a húsvéti jegyében teltek az események a Hunyadi téren. A kézművesek asztalánál nyuszit mintázó alkotások készültek, a zenepavilonban pedig Sulyok Ádám Dávid játszott kellemes, megnyugtató muzsikát.

A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium ötödéves hallgatója klasszikus gitárra íródott darabokat adott elő. Érdeklődésünkre elmondta, a Zeneakadémiára fog majd felvételizni, távlati céljai között pedig a tanítás szerepel, így örömmel vette a felkérést, hogy a Hunyadi téri közönség előtt népszerűsítheti a klasszikus gitár muzsikáját.

 

                                                               Gipsy Jazz a hat Hét Clubbal

 

A Föld napján a külföldi és budapesti zenészekből álló Hét Hat Club együttes muzsikált a Hunyadi téri zenepavilonban.

Míg a focipályán 8 ezernél is több tő muskátli lelt gazdára az ingyenes virágosztás keretében, s kicsit odébb a veszélyes hulladékot adhatták le a terézvárosiak, addig a zenepavilonban a Hét Hat Club nevű formáció lépett színre.

A hűvös, szeles idő ellenére is sokan jöttek el a Tér/Zene-Zene/Tér koncertjére, s bizony nem bánták meg, hogy dacoltak a didergető idővel, hiszen a külföldi és budapesti fiúkból álló banda remek, pezsgő muzsikát szolgáltatott.

Mint azt az együttes vezetőjétől Valentin Desmarais-tól megtudtuk, ő maga két éve él Magyarországon és éppen Terézvárosban. Nagyon szereti ezt a környéket, szeretne minél tovább maradni. 

- Zenét tanulni jöttem Magyarországra, aztán annyira jól éreztem itt magam és olyan sok jó zenésszel találkoztam, hogy itt ragadtam. A Hét Hat Club nevű csapat több mint egy évvel ezelőtt alakult szóló, utazó zenészekből a cigány-és a balkáni zene elismeréseként. Nevünk azt mutatja, hogy többen is VI. illetve VII. kerületben élünk – hallhattuk a fiatal zenésztől.

Mint megtudtuk, a francia, olasz és magyar tagok Budapesten találkoztak és most zenéjükkel bejárják a világot. Zenei stílusukra a gipsy jazz (másnéven manouche swing) és a balkán swing keveréke jellemző. Az együttes sokat koncertezik, fesztiválokon szerepelnek szerte Európában, s újabban az USA-ban is. 

 

                                                                       Szólt a swing

 

A magyar Tom Jonesként emlegetett előadóművész minden idegszálával közönségére koncentrál, számára rendkívül fontos, hogy műsora alatt a jelenlévők felhőtlenül jól szórakozzanak. Éppen ezért, a tavaly decemberben Hangulatok címmel megjelent lemezének új dalai között az örökifjú, világhírű walesi popénekes legnagyobb slágerei, a Delilah, a Sex bomb is helyet kaptak.

Majsai Gábor a Hunyadi tér visszatérő vendége, könnyeden elegáns, közvetlen stílusával szinte azonnal belopta magát a törzsközönség szívébe.

Természetesen ez alkalommal sem maradhatott el az a dal, amely több mint két évtizeddel ezelőtt országosan ismertté és népszerűvé tette. A téren lévők együtt énekelték az Öreg járgány szívatóval indul című nóta refrénjét az énekessel.

 

                                                          Kórusművek a zenepavilonban

 

A Tóth Aladár Kórus előadásában gyönyörködhettek a komolyzene kedvelői május 6-án, szombat délelőtt a Hunyadi téren. 

A női kórust Ispánkiné Gede Éva alapította harminc évvel ezelőtt. A kórus 1987 óta aktív résztvevője Terézváros, sőt a főváros zenei életének.

Rendszeres résztvevői a nemzetközi kórus és egyházzenei fesztiváloknak. Az elmúlt évtizedekben Európa számos országa mellett az Egyesült Államokban, Hongkongban és Kínában is fellépett a kórus. Eddig két önálló CD-lemeze jelent meg.

A szombati előadásukban egy spirituálé mellett többek között Dés László, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos műveiből adtak ízelítőt oly módon, hogy Ispánkiné Gede Éva minden műsorszám előtt röviden ismertette a zeneszerző és a mű jelentőségét.

 

                                                        Akropolis Compania a téren

 

Görög táncház részesei lehettek mindazok, akik május 13-án a Hunyadi téren jártak, a zenepavilonban ugyanis az Akropolis Comapnia zenélt.

Szürke felhők alatt és bizony időnként csepergő esőben gyülekeztek a Tér/zene-Zene/Tér aktuális koncertjére érkezők május 13-án a Hunyadi térre, de vélhetően mindannyian abban bíztak, hogy a görög zenét játszó csapat napfényes, mediterrán hangulatot hoz majd, s ebben nem is kellett csalódniuk.

Stefanidu Janula és zenésztársai a népviseletbe öltözött táncosokkal együtt elfeledtették a borongós időt, s vérpezsdítő, szívet melengető dallamokkal töltötték meg a teret. Így aztán egyre többen csatlakoztak a körtánchoz, s járták a zorbát és szirtakit.

Az Akropolis Compania a 80-as évek végén alakult, tagjai Magyarországon élő görög zenészek, akik számos különböző zenei formációban vettek már részt együtt és külön-külön is. A népdalokat, valamint a vérpezsdítő görög dallamokat hagyományos és akusztikus hangszereken adják elő.

 

                                                          TAZI koncert a Hunyadi téren

 

A Tóth Aladár Zeneiskola fuvolaegyüttese több mint tíz éve működik Zalaba Gyöngyi vezetésével. Külföldi vendégszereplések mellett aktívan részt vesznek a VI. kerület és Budapest különböző rendezvényein önállóan, vagy az iskola többi együttesével.

A május 20-ai hétvégén a Hunyadi térre kilátogató zenekedvelők a fuvolaegyüttes mellett gitár- cselló kamarát, valamint az idei tanévben alakult fúvós zenekart hallhatják. Műsorukban a klasszikusok mellett filmzenéket is játszanak.

 

 

                                                              Bábfiguráké lett a zenepavilon

 

A Budapest Bábszínház művészeinek már a készülődését is nagy izgalommal kísérték figyelemmel a gyerekek szombaton délelőtt, a Hunyadi téren.

Minden évben, gyermeknap alkalmából a Budapest Bábszínház társulata látogat ki a Hunyadi téri Zenepavilonhoz, hogy műsorukkal megörvendeztessen kicsiket és nagyokat. Idén sem volt ez másként, most is nagy sikerű, gyereknapi előzetest adtak.

Mint azt Ellinger Edinától, a bábszínház igazgató-helyettesétől megtudtuk, az idei évben egy zenés válogatással készültek a repertoárjukból sok-sok bábbal és sok-sok szeretettel. A számukra is legkedvesebb, legkisebbeknek szóló darabjaikból: a Boribon és Annipanniból, a Hoppá-Hoppából és a legújabban bemutatott Holle Anyóból hoztak részleteket.

A legkisebbeknek szóló koncertegyveleget a felnőttek is nagyon élvezték. A verőfényes napsütésben a közönséget ezútal Bánky Eszter, Kemény István, Kovács Judit, Kovács Katalin, Pájer Alma Virág, Radics Rita, Rusz Judit, Spiegl Anna szórakoztatta, a műsort szerkesztette: Ellinger Edina.

 

                                                                 Szólt a jazz a Hunyadi téren

 Kitűnő hangulatú koncertet adott a Tóth Aladár Zeneiskola növendékeiből álló zenekar június 3-án, szombat délelőtt a Hunyadi téri zenepavilon.

A formációban rajta kívül két tehetséges szaxofonos, Maller Luca és Bartha Péter, két kitűnő gitáros, Jakab Gergő (szóló), Pintácsi Viktor (basszus), valamint egy zongorista, Kövesdi Máté remekelt.Az ifjú zenészek a 2008-ban alakult Jazz Tanszak hallgatói, Dely Róbert tanítványai. Műsoruk jazz-standard-ekből állt, és szemmel láthatóan igen tetszett a közönségnek. A doboknál a nagyszerű Majsai Roland ült.


                                         

                                                     Német Nemzetiségi Kavalkád és Fúvóstalálkozó

 

A Német Nemzetiségi Önkormányzat által minden évben megrendezésre kerülő,  a Hunyadi térre szervezett rendezvényen ismét a sváb dallamoké lesz a főszerep.

Fellépnek a Lohr Kapelle és az Aschok Kapelle zenekarok, valamint a sváb nemzedék tánckultúrájával a Sankt Martin Német Nemzetiségi Tánccsoport ismerteti meg a nagyközönséget.

 Még színesebbé téve ezt a napot, a Bajza utcai Általános Iskola nemzetiségi osztályainak diákjai meglepetés produkciókkal készülnek.

 

                                                         Operett és Musical Varázs Terézvárosban

 

Az idei évben a Budapesti Operettszínház is beállt a Hunyadi téren délelőttönként fellépők népes táborába. A koncertre június 17-én, szombaton 10 óra 30 perckor kerül sor.

Művészeinek közreműködésével, ötven percben világhírű operett és musical előadásokból hallhat részleteket a Hunyadi térre kilátogató közönség.

Többek között felcsendülnek a Csárdáskirálynő, Marica grófnő, Cigányszerelem, Rómeó és Júlia, Hair, Mozárt felejthetetlen dallamai.
Fellépnek: Lévai Enikő, Katona Klaudia és Kádár Szabolcs

 

 

                                                       Kóborzengő Zenekar és Lipa táncegyüttes


A Kóborzengő Zenekar hagyományőrzésre, népzenénk hiteles, hangulatos és igényes megszólaltatására szövetkezett. Műsorukat június 24-én 10 órakolr láthatja a Hunyadi téri közönség.

A magyar zenestílusok mellett jellemzően a szlovákok muzsikájával foglalkoznak a legtöbbet. 2013 novemberében a KÓTA szlovák nemzetiségi minősítő rendezvényén arany minősítést szereztek.
A Lipa Szlovák Folklóregyesület feladata a magyarországi szlovákság hagyományainak felkutatása tánckultúrájának megőrzése és bemutatása, de természetesen repertoárjukban szerepelnek magyar, valamint szlovákiai táncok is.

 

 

                                                       Wolf Kati – Akusztikus koncertWolf Kati pályáját egészen fiatalon kezdte, alig volt hétéves, amikor elénekelte a Vuk című rajzfilm híres főcímdalát. Bár gyakorlott előadó, egy nagylemezzel a háta mögött (Wolf-áramlat, 2009), valójában a magyarországi X-Faktor tehetségkutató műsorban tűnt fel 2010-ben. 2011-ben az év énekesnőjévé választották, majd ő képviselhette Magyarországot a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Düsseldorfban a Szerelem miért múlsz? című dallal.

Wolf Kati: "Nagyon fontosnak tartom, hogy egyre több minőségi zene/műsor legyen itthon, éledjen fel az élőzenélés, akár egy szál hangszerről van szó, akár big bandről; szerintem a közönség harap a jóra, csak adni kell nekik!" A Hunyadi téri koncertsorozat mottója is ez az imént idézett Wolf Kati mondat. Mindenkit szeretettel várunk egy igényes, könnyed nyár esti koncertre!

 

                                                     Operettek, musicelek

Mahó Andrea és Egyházi Géza musical énekes összeszokott párosnak számít. Számos olyan darabot játszott a Budapesti Operettszínházban, a Madách Színház és a Győri Nemzeti Színház, amelyben mindketten fontos szerepet alakítottak. Olyan darabok főszerepeit játszották már el együtt, mint például a Rómeó és Júlia, a Vámpírok bálja, West Side Story vagy Bál a Savoyban című musicalek.

Július 8-án, szombat este fergeteges hangulatot teremtettek a Hunyadi téren, amely megtelt a musical műfajt kedvelő környékbeli lakókkal, de voltak olyanok is, akik a főváros távolabbi kerületeiből látogattak el Mahó Andrea és Egyházi Géza műsoráért.

A művészek előadását vastapssal hálálta meg a közönség, a ráadásként előadott Máté Péter dal refrénjénél még a közönséget is meg tudták énekeltetni.


 

 

                                                    Világzene a Hunyadi téren

Július 15-én a méltán népszerű Farkas Ensemble adott fergeteges hangulatú koncertet. A TÉR/ZENE – ZENE/TÉR koncertsorozat program során a Farkas Ensenemble nem a zenekar tagjaival zenélt, így még a zenekarvezető Farkas Sándor édesapja is szerepet kapott a nagybőgő mögött.
A Terézvárosban élő Farkas Sándor és zenekara repertoárjában a tradicionális cigányzenétől a népzenén és a klasszikusokon át a jazz, mulatós és pop is megtalálható.

A zenekar bejárta Nyugat- Európát, az USÁ-t és Kínát is, és sokszínűségüket a Hunyadi téren is megmutatták. A koncertsorozat vendégei vastapssal jutalmazták a művészeket.

 

 

 

                                                            Blues fesztivál a kánikulában

A nyár legmelegebb napjainak egyikén valódi blues fesztivált varázsolt a Hunyadi téri zenepavilonba Pribojszki Mátyás és együttese. A teret megtöltő közönség sejthette, hogy emlékezetes élményben lesz részük, hiszen már a hang-beállást is sokan örömmel hallgatták, aztán egyre többen csatlakoztak a közönséghez.

A Pribojszki Mátyás Band tagjai kiváló blues muzsikusok, akiket a saját hangszerükön az itthoni legjobbak között tartanak számon: Pribojszki Mátyás (szájharmonika, ének), Szász Ferenc (gitár, vokál), Molnár Dániel (dob), Csizmadia László (basszusgitár).

Pribojszki Mátyás a szájharmonika virtuóza, erről mindenki meggyőződhetett

Pribojszki Mátyás, az együttes frontembere jelenleg az egyik legismertebb kortárs magyar szájharmonikás Európában: mintegy 30 országban lépett fel zenekaraival, illetve különböző formációival, 1994-2003 között a Blues Fools alapító/énekes-szájharmonikás frontembereként itthon elsősorban a blues-rajongók körében vált népszerűvé. Számos sikeres itthoni és nemzetközi fellépés mellett 1997-ben a németországi Szájharmonika Világbajnokságon megkapta a legmagasabb szintű minősítést, ami nemzetközileg a legnagyobb elismerés a világ legjobbjaiból álló szakmai zsűritől.

12 év elteltével, 2009-ben pedig már Pribojszki Mátyás volt az egyik meghívott zsűritag és fellépő művész a Trossingeni Szájharmonika világbajnokságon. Az elmúlt években, a saját neve alatt, új zenekarával a Pribojszki Mátyás Banddel, az igényes hangszeres élőzenét kedvelő, jóval szélesebb közönség számára is bemutatkozott. 

A rekkenő hőség ellenére is mind elfoglalták a Hunyadi téri padokat

A napokban megtartott veszprémi fesztiválon Tom Jones elő-zenekaraként léphetett színre csapatával, s muzsikája annyira megtetszett a világsztárnak, hogy a magyar szájharmonikást felhívta magához a színpadra egy kis örömzenére.

Igazi fesztiválhangulatot teremtett a csapat

- Tom Jones számomra egy gyerekkori ikon, ezért is jelentette eddigi pályafutásom megkoronázását ez a veszprémi történet. Már annak is nagyon örültünk, hogy előttük léphettünk fel, az, hogy együtt zenélhettem velük, az pedig maga volt a csoda – mondta el érdeklődésünkre Pribojszki Mátyás, aki saját zenei stílusát így jellemezte: Pozitív, vidám blues-zene keveredve sok mindennel. Kicsit a populárisabb jazz elemekkel, groove-os kíséretekkel.

A terézvárosi közönség sok tapssal jutalmazta az egyelőre még rétegzenének számító blues-t játszó csapatot. Sokan talán most találkoztak először a műfajjal, ami pedig a Tér/zene-Zene/tér koncertsorozat változatos repertoárjának köszönhető.