Table './terezvaros_hu/access' is marked as crashed and should be repaired Tér/zene–zene/tér | Budapest Főváros Terézváros Önkormányzata

Tér/zene–zene/tér

2016-ban is folytatódnak a Hunyadi téri zenepavilonban az ingyenes TÉR/ZENE-ZENE/TÉR programok.

 


Zenés piknik a Hunyadi téren

 

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata

tisztelettel és szeretettel meghívja a városrész lakóit, a tavaszváró zenekedvelőket,

a Hunyadi téri parkban tartott koncertek barátait és az újonnan érdeklődőket

évadnyitó, piknikkel egybekötött közösségi összejövetelére.

A zenepavilonban fellép a gyerekek nagy kedvence a KOLOMPOS együttes.

A rendezvény 9 órától kézműves foglalkozással, 10 órától arcfestéssel és körhintával örvendezteti meg a kicsiket.

A pikniken a vendéglátó önkormányzat gyümölcslével és tízóraival várja a koncert közönségét, valamint tombolával teszi még izgalmasabbá a délelőttöt.

                                         

                                                                                        A TAZI növendékei a színpadon       

 

Április 9-én délelőtt a Tóth Aladár Zeneiskola kamaracsoportjai mutatkoznak be, melyen különleges hangszer-összeállításokat és hangszereket hallhatnak, láthatnak.

Az iskolában a kamarazenélés, a zenekari muzsikálás a zenetanulás célja és egyik legnagyobb örömforrása, melyben már kicsi kortól részt vesznek növendékek.

A fellépők mindannyian a XIII. Országos „ALBA-REGIA” Kamarazene Versenyre készülnek, mely 2016. április 15-17. között kerül megrendezésre Székesfehérvárott. 

 

                                                                                    

                                                                                     A Dévai duó koncertezik

 

Április 16-án, szombaton, 10 óra 30 perckor, a hunyadi téren lép fel a Dévai duó. A formáció 2007 nyarán alakult. Tagjai: Dévai Gyöngyi (fuvola, szaxofon, ének) és Rózsa György (gitár). Zenéjük többféle stílust ölel át. 

A jazz, a népzene, a mantrikus, meditációs zene, illetve világzene területeit érintik, de olykor megszólalnak klasszikus zenébe hajló, lírai dalok is.

Erre az alkalomra zenekarrá egészülnek ki, vendégeik lesznek: Vajdovich Árpád (basszusgitár) és Ölvedi Gábor (ütőhangszerek).

 

 

                                                                                        Petruska - Kapunyitó

 

Petruska András dalszerző-énekes a magyar folklór motívumokat az angolszász rock, valamit a tánczene elemeivel ötvözi. Szuggesztív, közvetlen, humoros előadásmódjával, valamint virtuóz gitárjátékával Petruska meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. Dalszerzői teljesítményéért 2015-ben Artisjus Junior-díjra jelölték.

Most megjelent második nagylemeze, a Kapunyitó című albumot a szerző 30. születésnapja és saját generációjának kihívásai inspirálták. A kiadványt beharangozó Nyár (Most vidám igazán) című dalt a Petőfi Rádió rotációban játszotta, a Trouble in My Mind pedig a legjobb négy szám között szerepelt A Dal 2016 című tv-műsor döntőjében, ahol Petruska A Dal Felfedezettje díjat is megkapta. Vendég: Temesvári Bence

 

                                                                                   Koncert: Népzene a Hunyadi téren

 

A ragyogó szombati napsütést április 30-án a Bartók Konzi Népzene szakának hallgatói tették még kellemesebbé.

A kilenc főből álló csapat két éve zenél együtt, az éneklés mellett, hegedűn, brácsán és tekerőn is játszanak.

Szombat délelőtti koncertjükön a Kárpát - medence népzenei örökségéből adtak elő bakonyi, dél-alföldi, kalotaszegi és mezőségi dallamokat a tér közönségének nagy örömére.

A zenei programokat kiegészítő kézműves foglalkozások is változatlanul nagy népszerűségnek örvendenek a kicsik körében.

 

 

                                                                    Jazz a TÉR/ZENE-ZENE/TÉR műsorán

 

Ezen a héten a Tóth Aladár Zeneiskolába járó, a II. Országos Jazzversenyen díjazott tehetséges növendékekből alakult zenekar előadásában népszerű jazz-sztenderdeket hallhat a térre kilátogató közönség.

Időpont: 2016. május 7. 10:30

Tóth Aladár Zeneiskola – Jazz „slágerek”


 


                                                          A Bajza Hang-kör Kórus és a koppenhágai Familie Choret 

 

A Bajza Hang-kör Kórus megalapításának apropóját a Bajza utcai általános iskola fennállásának kilencvenedik, egyben a zenei tagozat alapításának ötvenedik évfordulója adta, amikor a jubileum alkalmából nagyszabású koncertet rendeztek a Zeneakadémián az iskola hajdani és jelenlegi diákjainak közreműködésével. A több mint száztagú öregdiák kórus több hónapi próba után lépett végül a Zeneakadémia pódiumára, ahol nagy sikerrel adott koncertet.

Az alkalmi kórus tagjainak egy része úgy döntött, hogy folytatja a közös éneklést és egykori tanárnő Háray Ferencné, Ica néni pedig elvállalta az együttes vezetését. Műsorukon a reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus és XX. századi művek mellett spirituálék és népdalfeldolgozások is szerepelnek. A TÉR/ZENE-ZENE/TÉR sorozatban május 14-én, 10 óra 30-kor lépnek színre.

Vendégszerepel a koppenhágai Szent Anna Zeneiskola szülői kórusa.

 

                                                                                Német nemzetiségi nap

 

A Terézvárosi Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett Német nemzetiségi napon május 21-én, 10 óra 30 perckor igazi sváb zenével várják a Hunyadi téri Zenepavilonhoz kilátogató közönséget.

Fellépnek a Aschok Kapelle és a Lohr Kapelle zenekarok.
Ráadásképpen a Bajza utcai Általános Iskola nemzetiségi osztályainak diákjai erre az alkalomra összeállított versekkel, mondókákkal és egy különleges dalcsokorral kedveskednek az érdeklődőknek.

 

 

                                                                      Bábszínház – Gyermeknapi műsora

 

Gyereknap alkalmából, május 28-án idén is a Budapest Bábszínház művészei örvendeztetik meg műsorukkal a Hunyadi térre kilátogató fiatalságot.

Külön megtiszteltetés, hogy Bánky Eszter és Kemény István kifejezetten erre az alkalomra készült bábelőadással.

A produkció egy esztrád jellegű cirkuszi műsor báb- és élőszereplőkkel, különböző bábtechnikák felhasználásával.

Lesz többek között kígyóbűvölő, kötéltáncos panda, rajzoló majom, kutyaidomítás, valamint egy interaktív rész keretében bábtáncoltatás a gyerekekkel.

 

 

 

                                Tóth Aladár Zeneiskola Kórusa: Magyar zeneszerzők népdalfeldolgozásai


 A TÉR/ZENE-ZENE/TÉR sorozat keretében június 4-én, 10 óra 30-kor a Tóth Aladár Zeneiskola Kórusa lép fel a Hunyadi téren.

A Tóth Aladár Kórust Ispánkiné Gede Éva alapította a zeneiskola növendékeiből 1987-ben. Kórusa több mint negyedszázada aktív résztvevője a VI. kerület és Budapest zenei életének. Önálló hangversenyekkel vagy a zeneiskola többi együttesével közösen rendszeresen vendégszerepelnek nemzetközi kórus és egyházzenei fesztiválokon. Az elmúlt évtizedekben Európa számos országa mellett az Egyesült Államokban, Hongkongban és Kínában is fellépett a TAZI kórusa, amely két önálló CD-lemezzel is büszkélkedhet.

A külföldi hangversenyeken szívesen éneklik magyar zeneszerzők műveit, ezzel is öregbítve kis hazánk jó zenei hírnevét a világban. Akik ezen a héten kilátogatnak a Hunyadi térre igazi virtusos és talán még sokak által ismert népdalfeldolgozásokat hallhatnak.

 

                                                 Görög Nemzetiségi Önkormányzat - Akropolis Compania


A 80-as évek végén alakult zenekar tagjai Magyarországon élő görög zenészek, akik számos különböző zenei formációban vettek már részt együtt és külön-külön is. A népdalokat, valamint a vérpezsdítő görög dallamokat hagyományos és akusztikus hangszereken adják elő.
Az együttes tagjai: Stefanidu Janula – ének, Sokalopulos Giannis – buzuki, ének, Foulidis Georgios – gitár, Szertaridisz Jannisz – baglama, tuberleki.

A görög zene június 11-én csendült fel a Hunyadi téren.

 

 

                                                       Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat – Xilofon koncert


A xilofon ősrégi, népiesen facimbalomnak nevezett dallamjátszó ütőhangszer. Hangolt falapjait faverővel szólaltatják meg.
Donets Stepan Szlatinán, Kárpátalján született.

Zenész családban nevelkedett: anyja zongorán, apja tangóharmonikán játszott. 7 éves korában szeretett bele a dobolásba majd a zeneiskolában az ütős
hangszerek osztályában képezte tovább magát, amikor is megismerkedett a 4 soros xilofonnal.

A dobolás mellett ez a hangszer a másik nagy szerelme és ritkasága miatt zeneiskolában tanárként adja tovább tudását a fiataloknak.
Igazi kuriózumban lehet része azoknak, akik június 18-án, délelőtt 10.30-kor kilátogatnak a Hunyadi téren található zenepavilonhoz.

 

 

                                                                        Fúvószene Szlovákiából

 

A TÉR/ZENe-ZENE/TÉR sorozat keretében június 25-én 10 óra 30 perctől a Hunyadi téren a Szlovák Nezetiségi Önkormányzat képviseletében a Sóskúti Ifjúsági Zenekar lép fel.

A Sóskúti Ifjúsági Zenekar 1994-ben Román Ferenc és felesége, Eszter segítségével alakult meg. Az azóta eltelt több mint 20 évben a zenekar bejárta Magyarország szinte minden táját és megfordult Európa számos országában is.

Fejlődésük töretlenségét mutatja, hogy a szakmai minősítéseken is kiváló eredményeket értek el. Így elnyerték többször is a Magyar Fúvószenei Szövetség arany és kiemelt arany diplomáját.

Koncertjeiken komoly és könnyűzenei művek átiratait, valamint kortárs szerzők fúvósdarabjait is bemutatják, valamint szlovák hagyományőrző fúvószenével kápráztatják el a Hunyadi térre kilátogató zenekedvelőket.

 

                                                                          Majsai Gábor és barátai

 

Majsai Gábor Emerton díjas énekes-zeneszerző két aranylemez tulajdonosa, több sláger előadója és szerzője nyitja meg az esti ZENE/TÉR sorozat idei programsorozatát július 2-án, szombaton, 18 órakor.

A művész a VI. kerületben született, és jelenleg is itt él. Másfél órás koncertet ad a Hunyadi téren hattagú zenekarával.

A dalok között szerepel majd az Öreg járgány, az Üvegtigris I. filmzenéje, természetesen Tom Jones-dalok, Swing és a Boogie és még számos meglepetés.

 

 

                                                                Gáspár Laci a Hunyadi téren

 

Az ESTI/ZENE/TÉR sorozat következő fellépője Gáspár Laci, aki július 9-én 18 órakor veszi birtokba a Hunyadi téri zenepavilont.

A népszerű előadó 2004 legjobb férfi hangja volt. A megasztár első szériájának sikerén vett lendülete több mint 10 éve töretlen. Szinte minden zenei díjat bezsebelt a Fonogramtól kezdve a többszörös Viva Cometen át. Idén ő is bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál előválogatójába Love and Bass című dalával. 

16 éves kora óta fejleszti zenei adottságait. Énekelt gospel kórusban, illetve az éneklés mellett basszusgitározott is jazz zenekarban. A tehetségkutatók hozták meg neki az igazi szakmai sikert. 2004-ben jelent meg első albuma "Hagyd meg nekem a dalt" címmel, mely platinalemez lett, címadó dala pedig slágerlistás szerzemény. Mindezek mellett a Madách Színházban még musical-színészként is megcsillogtathatta tudását. 

 

 

                                                                  Musical és operett a Hunyadi téren

 

Az ESTI/ZENE/TÉR sorozat keretében július 16-án Mahó Andrea és Bozsó József lép fel a Hunyadi téri zenepavilonban.

Az operettek és musicalek népszerű előadói színész–énekesek olyan örökzöld dallamokkal örvendeztetik meg a közönséget, mint a My Fair Lady és a Hair musicalrészletei, vagy Ábrahám Pál szerzeményei.

A Terézvárosban élő Bozsó József lendületes műsorait már jól ismeri a Hunyadi téri közönség, Mahó
Andreát pedig az Operaház fantomjában és a Rómeó és Júliában játszott szerepei tették igazán
híressé.

 

 

                                                                      Jazz szól majd a téren

 

Július 23-án este 6 órakor a Jazzy Stripe feat Szőke Nikolettával veszi birtokba a Hunyadi téri zenepavilont.
A tavaly alakult zenekar tagjainak ismeretsége a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez, illetve a hazai jazz élethez köthető.

A zenekar repertoárjában jazz sztenderdek, latin jazz zenék, saját szerzemények, illetve pop zenék is megtalálhatóak jazzes feldolgozásban. Tagok: Varga Gergely – Szaxofon Oláh Dezső – Zongora, Möntör Máté – Gitár, Csík Dániel - Basszusgitár/ének, Centgraf Benjamin – Dob Meglepetés vendégként a Shure

 

 

                                                         The Bits  - Beatles emlékzenekar

 

Július 30-án az ESTI/ZENE/TÉR Hunyadi téri fellépője a The Bits  - Beatles emlékzenekar lesz.

Ki ne ismerné a Beatlest? A zenekar, mely a 60-as években beírta magát a történelembe és gyökeresen megváltoztatta a könnyűzenét. Ki ne ismerné a She loves you, Yesterday, Let it be vagy a Hey Jude című örökzöld és örök érvényű slágereket?

The Bits  - Beatles emlékzenekar azért alakult meg, hogy színpadra vigye élőben, koncertszerűen ezeket a dalokat eredeti nyelven, ragaszkodva a zenei alapokhoz. A zenekart alkotó négy zenész jól ismert budapesti blues és Angolszász-vonulatú zenekarok frontemberei, akik számtalanszor megfordultak Nyugat-európai színpadokon és a tengerentúlon is.

A tagok Beatles szeretete, tapasztalata és zene iránti alázata garantálja a profi megszólalást és az ebből következő jó hangulat maradandó élményt szerez az őket hallgató fiataloknak és örökifjaknak.

 


                                                  BOSSA-ESTAVAGY SZABAD-E A TESTED ESTE?

FÉLÉDES MEDITERRÁN DALLAMOK A NAP, A SZÉL ÉS A VÍZ ÁLTAL ÉRLELT HANGULATOKKAL… AHOL A BOSSA-SAMBA-CUBAI ZENE VAN FŰSZEREZVE EGY CSIPETNYI SWING-GEL.

GUBÁS GABI A THÁLIA SZÍNHÁZ SZÍNÉSZNŐJE, TOVÁBBÁ SZÁMOS FILM ÉS SOROZAT SZEREPLŐJE MOST EGY ÚJ ZENEKART INDÍTOTT ÚTJÁRA. A MÁR SIKERESEN MŰKÖDŐ GYEREKMŰSOROK MELLETT, EZ A PROGRAM KIFEJEZETTEN FELNŐTTEKNEK SZÓL.

AKI AUGUSZTUS 6-ÁN ESTE 6 ÓRAKOR KILÁTOGAT A HUNYADI TÉRI ZENEPAVILONHOZ KELLEMES LÁGY DALLAMOKAT HALLHAT, IGAZÁN EREDETI SZÖVEGEKKEL.

 

 

                                                       Cimbaliband - Vidámpark

 

A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal, A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, igy a Cimbaliband “boszorkány konyhájában”  a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. 

A zenei csemegéket pedig  úgy tálalják elénk, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, fűszerezve egy kis jazz-el, latin zenével, balkáni ritmusokkal és egy sejtelmes női énekhanggal.

Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok a gödöllői születésű Unger Balázst a "cimbalom Chuck Berry-je" ként! Gyors ”riffjeivel” változatos stílusban mozgatja irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus "keverőpult" mögül. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti kelet- európai cimbalom rock’n’roll! A Cimbalinda augusztus 13-án, este 6-kor lép fel a Hunyadi téren.

 Szita Eszter - ének, vokál

 

Unger Balázs - cimbalom, ének, vokál

Boda Gellért - hegedű, kontra

Nagy Norbert - nagybőgő, basszusgitár

Horváth Dániel - dobok, cajon, derbuka, konga, kanna

Unger Gergő -  gitár, ének, vokál

 

                                                            Sonny and his Wild Cows - Rockabilly

 

Sonny, azaz 'Mr. Rhythm-and-Blues' manapság Európa legfigyelemreméltóbb rhythm and blues énekese, gitárosa, aki a műfaj eredeti, 1940-es, '50-es évekbeli formáját népszerűsíti augusztus 27-én lép fel 18 órakor a Hunyadi téren.
1998 óta játszik színpadon, eleinte egyedül lépett fel, akusztikus country-blues műsorral, majd számtalan formációval dolgozott együtt az évek során.
2000-ben állt össze Charming Marty szájharmonikással, akivel aztán 2002-ben megalakította saját zenekarát 'Sonny and his Wild Cows' néven. A banda az 1940-es, '50-es évek Amerikájának csodálatos zenei kavalkádját jellemző stílusok egyedi keverékét játsza: rhythm and blues, rock and roll, rock-a-billy, swing, country and western. Rövid időn belül egyedi és lendületes előadásmódjukról váltak ismertté. A zenekar az évek során ugyan átesett néhány tagcserén, de egyre közismertebbek Európában és a világban.
Többször szerepeltek a televízióban, és még mindig viszonylag sok koncertet adnak Magyarországon, de nagyjából 2008-tól egyre többet turnéznak Európában, mára 19 országban játszottak nagy sikerrel, nagy blues és jazz fesztiválokon, rock-a-billy eseményeken, híres klubokban...

Vad, egyedi, rockin' rhythm and blues: Sonny and his Wild Cows.

 

                                                                        Kruppa vonósnégyes

Szeptember 3-án 10 óra 30-kor a Kruppa vonósnégyes veszi birtokba a Hunyadi téri zenepavilont. 

Az együttes – Keller András irányításával – négy éve alakult a Zeneakadémia növendékeiből.

Azóta számtalan hangversenyen és fesztiválon szerepeltek sikeresen, 2013-ban elnyerték a Weiner Leó kamarazenei verseny második díját és a Weiner Leó különdíjat. Részt vettek Takács-Nagy Gábor és Devich Sándor mesterkurzusain.

Az együttes repertoárjában Purcelltől kezdődően a kortárs zeneszerzőkig vonultatja fel a különböző korokban született műveket. A fiatal zenészek célja, hogy népszerűsítsék a mérhetetlenül gazdag hagyománnyal rendelkező, de ritkán hallható vonósnégyes-műfaját.

Kruppa Bálint, Osztrosits Éva (hegedű)

Kurgyis András (brácsa)

Fejérvári János (gordonka)

Kolibri Színház - Lúdas Matyi 

 

Fazekas Mihály legismertebb művének átdolgozását tekinthetik meg kicsik és nagyok egyaránt a két fantasztikus bábszínész, a Blattner Géza-díjas Szívós Károly és Török Ágnes előadásában.

A két művész 25 éve él és dolgozik együtt, mindketten a Kolibri Színház tagjai, mint színész, bábszínész rendező és tervező, illetve bábszínészetet és bábozást tanítanak a következő generációnak. Előadásaik örömből születtek, játékosak, gyermek közeliek, céljuk az örömszerzés, felhőtlen szórakoztatás.

A 45 perces előadás a bábszínház és a vásári komédiák varázsát egyesíti.

Az előadásra szeptember 10-én délelőtt 10 óra :30-kor szeretettel várja Terézváros önkormányzata a nézőket. 

Rendező: Szívós Károly

Előadja: Szívós Károly, Török Ágnes

Bábtervező: Török Ágnes

 

                                                                            Panka & Malac

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium jazz tanszakának diákjai állandó szereplői a Hunyadi téri koncerteknek.

Idén a Panka & Malac nevezetű frissen alakult formáció előadását hallhatja a térre kilátogató közönség.

Szcuka Panka 2. éves jazz-éneket hallgató diák, Menyhért Márton pedig tavaly végzett a Bartók konziban. Repertoárjukban a jazz sztenderdek mellett könnyűzenei számok is szerepelnek.

A fiatal művészeket a Hunyadi téri zenepavilon közönsége szeptember 17-én délelőtt 10 óra 30-kor hallhatja.

 

 

                                                                  Wertetics Szlobodán és barátai

 

Ahogy a név is sugallja, a zenekar fő összekötő ereje a tagok közti több éves barátság és a délszláv és balkáni zene szeretete.

A zenekar tagjai egytől egyig a saját hangszerük virtuózai, ám nem csak a népzenében, hanem más stílusokban is jártasak, ezért alakulhatott ki a zenekarra jellemző sajátos hangzás. A zenekar repertoárjában szerb, makedón és bolgár táncdallamok mellett dalok is helyet kaptak, hiszen nemrég csatlakozott a csapathoz Básits Branka énekesnő.

A délelőtt folyamán fellép a Rozmaring Hagyományőrző Táncegyüttes is.A Szerb Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében létrejövő program igazi balkáni hangulatot varázsol a térre. A koncert szeptember 24-én délelőtt 10 óra 30 perckor kezdődik.