Tér/zene–zene/tér

Évadnyitány a Kalákával

A Kaláka együttes fantasztikus hangulatú koncertjével kezdődött április elsején a Tér/Zene - Zene/Tér szabadtéri koncertsorozat ötödik évada a Hunyadi téri zenepavilonban. A közönséget Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere köszöntötte. Az önkormányzat ez alkalommal a hagyományosnak számító kézműves foglalkozáson és a jó muzsikán kívül a program vendégeit egy kis elemózsiával, tombolával, a gyerekeket kosárhintával és arcfestéssel, ingyenes lufihajtogatással lepte meg.

 

                                                                  Kamarazene a Hunyadi téren

 

A komolyzenéé volt a színpad április 8-án a Hunyadi téri zenepavilonban.Az időjárás is kegyes volt a komolyzene híveihez ezen a szombaton. Idősekkel és kisgyermekes családokkal telt meg a Hunyadi tér. A korábbi, pár napos lehűlés után szikrázó napsütésben léphetett színpadra a Román Mikola (hegedű), Háry Péter (cselló) és Vass István (zongora) által alkotott trió. A Tér/Zene-Zene/tér koncertsorozat keretében ezen a délelőttön Csajkovszkij és Beethoven művei csendültek fel.

Az ifjú zeneművészek már a zeneakadémiai évek alatt is egy kamaraegyüttest alkottak. Pár évvel a diplomaszerzés után újra fontosnak érezték, hogy együtt játsszanak, és olyan remekműveket adjanak elő, melyeket a szóló, illetve zenekari repertoárból hiányoltak. Tanulmányaikat követően mindhárman sikeresen helyezkedtek el különböző zenekaroknál, emellett folyamatosan játszottak szólókoncerteken vagy más kamaraegyüttesekben, kurzusokon, versenyeken.

 

                                                           Gitárjáték a Húsvétjegyében

 

Április 15-én már a húsvéti jegyében teltek az események a Hunyadi téren. A kézművesek asztalánál nyuszit mintázó alkotások készültek, a zenepavilonban pedig Sulyok Ádám Dávid játszott kellemes, megnyugtató muzsikát.

A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium ötödéves hallgatója klasszikus gitárra íródott darabokat adott elő. Érdeklődésünkre elmondta, a Zeneakadémiára fog majd felvételizni, távlati céljai között pedig a tanítás szerepel, így örömmel vette a felkérést, hogy a Hunyadi téri közönség előtt népszerűsítheti a klasszikus gitár muzsikáját.

 

                                                               Gipsy Jazz a hat Hét Clubbal

 

A Föld napján a külföldi és budapesti zenészekből álló Hét Hat Club együttes muzsikált a Hunyadi téri zenepavilonban.

Míg a focipályán 8 ezernél is több tő muskátli lelt gazdára az ingyenes virágosztás keretében, s kicsit odébb a veszélyes hulladékot adhatták le a terézvárosiak, addig a zenepavilonban a Hét Hat Club nevű formáció lépett színre.

A hűvös, szeles idő ellenére is sokan jöttek el a Tér/Zene-Zene/Tér koncertjére, s bizony nem bánták meg, hogy dacoltak a didergető idővel, hiszen a külföldi és budapesti fiúkból álló banda remek, pezsgő muzsikát szolgáltatott.

Mint azt az együttes vezetőjétől Valentin Desmarais-tól megtudtuk, ő maga két éve él Magyarországon és éppen Terézvárosban. Nagyon szereti ezt a környéket, szeretne minél tovább maradni. 

- Zenét tanulni jöttem Magyarországra, aztán annyira jól éreztem itt magam és olyan sok jó zenésszel találkoztam, hogy itt ragadtam. A Hét Hat Club nevű csapat több mint egy évvel ezelőtt alakult szóló, utazó zenészekből a cigány-és a balkáni zene elismeréseként. Nevünk azt mutatja, hogy többen is VI. illetve VII. kerületben élünk – hallhattuk a fiatal zenésztől.

Mint megtudtuk, a francia, olasz és magyar tagok Budapesten találkoztak és most zenéjükkel bejárják a világot. Zenei stílusukra a gipsy jazz (másnéven manouche swing) és a balkán swing keveréke jellemző. Az együttes sokat koncertezik, fesztiválokon szerepelnek szerte Európában, s újabban az USA-ban is. 

 

                                                                       Szólt a swing

 

A magyar Tom Jonesként emlegetett előadóművész minden idegszálával közönségére koncentrál, számára rendkívül fontos, hogy műsora alatt a jelenlévők felhőtlenül jól szórakozzanak. Éppen ezért, a tavaly decemberben Hangulatok címmel megjelent lemezének új dalai között az örökifjú, világhírű walesi popénekes legnagyobb slágerei, a Delilah, a Sex bomb is helyet kaptak.

Majsai Gábor a Hunyadi tér visszatérő vendége, könnyeden elegáns, közvetlen stílusával szinte azonnal belopta magát a törzsközönség szívébe.

Természetesen ez alkalommal sem maradhatott el az a dal, amely több mint két évtizeddel ezelőtt országosan ismertté és népszerűvé tette. A téren lévők együtt énekelték az Öreg járgány szívatóval indul című nóta refrénjét az énekessel.

 

                                                          Kórusművek a zenepavilonban

 

A Tóth Aladár Kórus előadásában gyönyörködhettek a komolyzene kedvelői május 6-án, szombat délelőtt a Hunyadi téren. 

A női kórust Ispánkiné Gede Éva alapította harminc évvel ezelőtt. A kórus 1987 óta aktív résztvevője Terézváros, sőt a főváros zenei életének.

Rendszeres résztvevői a nemzetközi kórus és egyházzenei fesztiváloknak. Az elmúlt évtizedekben Európa számos országa mellett az Egyesült Államokban, Hongkongban és Kínában is fellépett a kórus. Eddig két önálló CD-lemeze jelent meg.

A szombati előadásukban egy spirituálé mellett többek között Dés László, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos műveiből adtak ízelítőt oly módon, hogy Ispánkiné Gede Éva minden műsorszám előtt röviden ismertette a zeneszerző és a mű jelentőségét.

 

                                                        Akropolis Compania a téren

 

Görög táncház részesei lehettek mindazok, akik május 13-án a Hunyadi téren jártak, a zenepavilonban ugyanis az Akropolis Comapnia zenélt.

Szürke felhők alatt és bizony időnként csepergő esőben gyülekeztek a Tér/zene-Zene/Tér aktuális koncertjére érkezők május 13-án a Hunyadi térre, de vélhetően mindannyian abban bíztak, hogy a görög zenét játszó csapat napfényes, mediterrán hangulatot hoz majd, s ebben nem is kellett csalódniuk.

Stefanidu Janula és zenésztársai a népviseletbe öltözött táncosokkal együtt elfeledtették a borongós időt, s vérpezsdítő, szívet melengető dallamokkal töltötték meg a teret. Így aztán egyre többen csatlakoztak a körtánchoz, s járták a zorbát és szirtakit.

Az Akropolis Compania a 80-as évek végén alakult, tagjai Magyarországon élő görög zenészek, akik számos különböző zenei formációban vettek már részt együtt és külön-külön is. A népdalokat, valamint a vérpezsdítő görög dallamokat hagyományos és akusztikus hangszereken adják elő.

 

                                                          TAZI koncert a Hunyadi téren

 

A Tóth Aladár Zeneiskola fuvolaegyüttese több mint tíz éve működik Zalaba Gyöngyi vezetésével. Külföldi vendégszereplések mellett aktívan részt vesznek a VI. kerület és Budapest különböző rendezvényein önállóan, vagy az iskola többi együttesével.

A május 20-ai hétvégén a Hunyadi térre kilátogató zenekedvelők a fuvolaegyüttes mellett gitár- cselló kamarát, valamint az idei tanévben alakult fúvós zenekart hallhatják. Műsorukban a klasszikusok mellett filmzenéket is játszanak.

 

 

                                                              Bábfiguráké lett a zenepavilon

 

A Budapest Bábszínház művészeinek már a készülődését is nagy izgalommal kísérték figyelemmel a gyerekek szombaton délelőtt, a Hunyadi téren.

Minden évben, gyermeknap alkalmából a Budapest Bábszínház társulata látogat ki a Hunyadi téri Zenepavilonhoz, hogy műsorukkal megörvendeztessen kicsiket és nagyokat. Idén sem volt ez másként, most is nagy sikerű, gyereknapi előzetest adtak.

Mint azt Ellinger Edinától, a bábszínház igazgató-helyettesétől megtudtuk, az idei évben egy zenés válogatással készültek a repertoárjukból sok-sok bábbal és sok-sok szeretettel. A számukra is legkedvesebb, legkisebbeknek szóló darabjaikból: a Boribon és Annipanniból, a Hoppá-Hoppából és a legújabban bemutatott Holle Anyóból hoztak részleteket.

A legkisebbeknek szóló koncertegyveleget a felnőttek is nagyon élvezték. A verőfényes napsütésben a közönséget ezútal Bánky Eszter, Kemény István, Kovács Judit, Kovács Katalin, Pájer Alma Virág, Radics Rita, Rusz Judit, Spiegl Anna szórakoztatta, a műsort szerkesztette: Ellinger Edina.

 

                                                                 Szólt a jazz a Hunyadi téren

 Kitűnő hangulatú koncertet adott a Tóth Aladár Zeneiskola növendékeiből álló zenekar június 3-án, szombat délelőtt a Hunyadi téri zenepavilon.

A formációban rajta kívül két tehetséges szaxofonos, Maller Luca és Bartha Péter, két kitűnő gitáros, Jakab Gergő (szóló), Pintácsi Viktor (basszus), valamint egy zongorista, Kövesdi Máté remekelt.Az ifjú zenészek a 2008-ban alakult Jazz Tanszak hallgatói, Dely Róbert tanítványai. Műsoruk jazz-standard-ekből állt, és szemmel láthatóan igen tetszett a közönségnek. A doboknál a nagyszerű Majsai Roland ült.


                                         

                                                     Német Nemzetiségi Kavalkád és Fúvóstalálkozó

 

A Német Nemzetiségi Önkormányzat által minden évben megrendezésre kerülő,  a Hunyadi térre szervezett rendezvényen ismét a sváb dallamoké lesz a főszerep.

Fellépnek a Lohr Kapelle és az Aschok Kapelle zenekarok, valamint a sváb nemzedék tánckultúrájával a Sankt Martin Német Nemzetiségi Tánccsoport ismerteti meg a nagyközönséget.

 Még színesebbé téve ezt a napot, a Bajza utcai Általános Iskola nemzetiségi osztályainak diákjai meglepetés produkciókkal készülnek.

 

                                                         Operett és Musical Varázs Terézvárosban

 

Az idei évben a Budapesti Operettszínház is beállt a Hunyadi téren délelőttönként fellépők népes táborába. A koncertre június 17-én, szombaton 10 óra 30 perckor kerül sor.

Művészeinek közreműködésével, ötven percben világhírű operett és musical előadásokból hallhat részleteket a Hunyadi térre kilátogató közönség.

Többek között felcsendülnek a Csárdáskirálynő, Marica grófnő, Cigányszerelem, Rómeó és Júlia, Hair, Mozárt felejthetetlen dallamai.
Fellépnek: Lévai Enikő, Katona Klaudia és Kádár Szabolcs

 

 

                                                       Kóborzengő Zenekar és Lipa táncegyüttes


A Kóborzengő Zenekar hagyományőrzésre, népzenénk hiteles, hangulatos és igényes megszólaltatására szövetkezett. Műsorukat június 24-én 10 órakolr láthatja a Hunyadi téri közönség.

A magyar zenestílusok mellett jellemzően a szlovákok muzsikájával foglalkoznak a legtöbbet. 2013 novemberében a KÓTA szlovák nemzetiségi minősítő rendezvényén arany minősítést szereztek.
A Lipa Szlovák Folklóregyesület feladata a magyarországi szlovákság hagyományainak felkutatása tánckultúrájának megőrzése és bemutatása, de természetesen repertoárjukban szerepelnek magyar, valamint szlovákiai táncok is.

 

 

                                                       Wolf Kati – Akusztikus koncertWolf Kati pályáját egészen fiatalon kezdte, alig volt hétéves, amikor elénekelte a Vuk című rajzfilm híres főcímdalát. Bár gyakorlott előadó, egy nagylemezzel a háta mögött (Wolf-áramlat, 2009), valójában a magyarországi X-Faktor tehetségkutató műsorban tűnt fel 2010-ben. 2011-ben az év énekesnőjévé választották, majd ő képviselhette Magyarországot a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Düsseldorfban a Szerelem miért múlsz? című dallal.

Wolf Kati: "Nagyon fontosnak tartom, hogy egyre több minőségi zene/műsor legyen itthon, éledjen fel az élőzenélés, akár egy szál hangszerről van szó, akár big bandről; szerintem a közönség harap a jóra, csak adni kell nekik!" A Hunyadi téri koncertsorozat mottója is ez az imént idézett Wolf Kati mondat. Mindenkit szeretettel várunk egy igényes, könnyed nyár esti koncertre!

 

                                                     Operettek, musicelek

Mahó Andrea és Egyházi Géza musical énekes összeszokott párosnak számít. Számos olyan darabot játszott a Budapesti Operettszínházban, a Madách Színház és a Győri Nemzeti Színház, amelyben mindketten fontos szerepet alakítottak. Olyan darabok főszerepeit játszották már el együtt, mint például a Rómeó és Júlia, a Vámpírok bálja, West Side Story vagy Bál a Savoyban című musicalek.

Július 8-án, szombat este fergeteges hangulatot teremtettek a Hunyadi téren, amely megtelt a musical műfajt kedvelő környékbeli lakókkal, de voltak olyanok is, akik a főváros távolabbi kerületeiből látogattak el Mahó Andrea és Egyházi Géza műsoráért.

A művészek előadását vastapssal hálálta meg a közönség, a ráadásként előadott Máté Péter dal refrénjénél még a közönséget is meg tudták énekeltetni.


 

 

                                                    Világzene a Hunyadi téren

Július 15-én a méltán népszerű Farkas Ensemble adott fergeteges hangulatú koncertet. A TÉR/ZENE – ZENE/TÉR koncertsorozat program során a Farkas Ensenemble nem a zenekar tagjaival zenélt, így még a zenekarvezető Farkas Sándor édesapja is szerepet kapott a nagybőgő mögött.
A Terézvárosban élő Farkas Sándor és zenekara repertoárjában a tradicionális cigányzenétől a népzenén és a klasszikusokon át a jazz, mulatós és pop is megtalálható.

A zenekar bejárta Nyugat- Európát, az USÁ-t és Kínát is, és sokszínűségüket a Hunyadi téren is megmutatták. A koncertsorozat vendégei vastapssal jutalmazták a művészeket.

 

 

 

                                                            Blues fesztivál a kánikulában

A nyár legmelegebb napjainak egyikén valódi blues fesztivált varázsolt a Hunyadi téri zenepavilonba Pribojszki Mátyás és együttese. A teret megtöltő közönség sejthette, hogy emlékezetes élményben lesz részük, hiszen már a hang-beállást is sokan örömmel hallgatták, aztán egyre többen csatlakoztak a közönséghez.

A Pribojszki Mátyás Band tagjai kiváló blues muzsikusok, akiket a saját hangszerükön az itthoni legjobbak között tartanak számon: Pribojszki Mátyás (szájharmonika, ének), Szász Ferenc (gitár, vokál), Molnár Dániel (dob), Csizmadia László (basszusgitár).

Pribojszki Mátyás a szájharmonika virtuóza, erről mindenki meggyőződhetett

Pribojszki Mátyás, az együttes frontembere jelenleg az egyik legismertebb kortárs magyar szájharmonikás Európában: mintegy 30 országban lépett fel zenekaraival, illetve különböző formációival, 1994-2003 között a Blues Fools alapító/énekes-szájharmonikás frontembereként itthon elsősorban a blues-rajongók körében vált népszerűvé. Számos sikeres itthoni és nemzetközi fellépés mellett 1997-ben a németországi Szájharmonika Világbajnokságon megkapta a legmagasabb szintű minősítést, ami nemzetközileg a legnagyobb elismerés a világ legjobbjaiból álló szakmai zsűritől.

12 év elteltével, 2009-ben pedig már Pribojszki Mátyás volt az egyik meghívott zsűritag és fellépő művész a Trossingeni Szájharmonika világbajnokságon. Az elmúlt években, a saját neve alatt, új zenekarával a Pribojszki Mátyás Banddel, az igényes hangszeres élőzenét kedvelő, jóval szélesebb közönség számára is bemutatkozott. 

A rekkenő hőség ellenére is mind elfoglalták a Hunyadi téri padokat

A napokban megtartott veszprémi fesztiválon Tom Jones elő-zenekaraként léphetett színre csapatával, s muzsikája annyira megtetszett a világsztárnak, hogy a magyar szájharmonikást felhívta magához a színpadra egy kis örömzenére.

Igazi fesztiválhangulatot teremtett a csapat

- Tom Jones számomra egy gyerekkori ikon, ezért is jelentette eddigi pályafutásom megkoronázását ez a veszprémi történet. Már annak is nagyon örültünk, hogy előttük léphettünk fel, az, hogy együtt zenélhettem velük, az pedig maga volt a csoda – mondta el érdeklődésünkre Pribojszki Mátyás, aki saját zenei stílusát így jellemezte: Pozitív, vidám blues-zene keveredve sok mindennel. Kicsit a populárisabb jazz elemekkel, groove-os kíséretekkel.

A terézvárosi közönség sok tapssal jutalmazta az egyelőre még rétegzenének számító blues-t játszó csapatot. Sokan talán most találkoztak először a műfajjal, ami pedig a Tér/zene-Zene/tér koncertsorozat változatos repertoárjának köszönhető.

 

FÜR ANIKÓ MÁS SZEREPBEN

Bensőséges hangulatú, szép estével ajándékozta meg a Hunyadi téri közönséget Für Anikó, Jászai Mari-díjas színművész a Tér/zene-zene/tér rendezvénysorozat július 29-ikei koncertjén.

 

Mindig izgalmas, amikor a színészek megszokott közegüket elhagyva a zene világába kalandoznak. Ez különösen igaz Für Anikó esetében, hiszen a 2006-ban megjelent Nőstény álom, majd az azt követő 2010-es Kitalált világ című lemezein életének epizódjai, a világról alkotott gondolatai jelennek meg, amelyeket Hrutka Róbert kiváló zeneszerző és Bereményi Géza Kossuth-; József Attila- magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró foglalt dalokba. Részint ennek tudható be, hogy bár Für Anikó egy nyilatkozata szerint „ezek a dalok három percbe sűrített szerepek”, s előadásuk közben arcjátékával, egész testével mesterségének számos eszközét használja, a Hunyadi téren szép számmal egybegyűlt közönség a koncertet mégsem a művész egyfajta szerepjátékaként, hanem már-már zavarba ejtő kitárulkozásaként, önvallomásaként élhette meg. A meghitt közelség érzéséhez természetesen hozzájárult az a lebilincselő egyszerűség és természetesség, ami vélhetően Für Anikó személyiségéből fakad.

 

Für Anikó nem egyszerűen elénekelte, hanem előadta a dalokat

Az első dal felcsendülése előtt a nézők üdvözlésekor megosztotta a jelenlévőkkel, hogy számára a Hunyadi tér nem egy fellépés, hanem életének fontos és meghatározó helyszíne, ugyanis ide született Terézvárosba, itt nőtt fel a ma már Király, akkori nevén még Majakovszkij. és a Csengery utca kereszteződésében álló gyönyörű art deco stílusú házban. A Hunyadi térre járt játszani, itt készítette az első homoksütiket, tanult meg hintázni, s itt élte át az első nagy szerelmet is – sorolta emlékeit. Mint mondta, régen járt erre, s örömmel látja, hogy az ütött-kopott tér helyén ma már egy csodálatosan szép pázsitos, virágos, szökőkutas parkosított pihenőhely áll, ahol játszan, sportolni és a zenepavilonban rendezett műsoroknak köszönhetően szórakozni is lehet. Ez egy valóságos paradicsom a belváros szívében! - summázta benyomásait.

 

A művésznő külön megdicsérte a kislányok rögtönzött "tánckarát"

Talán nem meglepő, hogy a koncert a gyermekkort idéző Szabó Edit című dallal indult. Majd mintegy az idő haladását követve Kalmus Felicián cselló-, és a zeneszerző Hrutka Róbert gitárkíséretével egymás után csendültek fel a szülők válásáról, szerelmekről, szakításokról, békülésekről, Budapestről és egy londoni utazásról szóló nóták, míg az ironikus társadalomkritikájú Cybervilág című dallal a múltból elérkeztünk napjainkig. A második lemez címadó dala, a Kitalált világ mintegy keretbe foglalva zárta le a melankolikus, lágyabb és a pergőbb ritmusú dallamok sorát, melyek szövegei időnként csak érzéseket, máskor pedig mély értelmű, filozofikus gondolatokat fogalmaztak meg.

 Sokan a fűre letelepedve élvezték a remek muzsikát

Az egyes számok között Für Anikó régi ismerősként csevegett közönségével, mesélte el a soron következő dal történetét. De az összekötőkből megtudhattuk azt is, mit gondol a világról, az emberi kapcsolatokról, hogy miért nem vonzza a modern technika, kivált az internet virtuális valósága. Beszélt arról a különös matematikáról is, ami a „ jobb adni, mint kapni” mondás igazát támasztja alá. Szót ejtett arról is, hogy nem baj, ha megbotlunk, ha hibázunk, hisz életcélunk a tökéletesebbé váláshoz vezető tanulás.

 

A koncert végén Kalmus Felícián, Für Anikó és Hrutka Róbert elköszönt a közönségtől

A dalok mondandójából adódóan az est nem nyújtott ugyan önfeledt szórakozást, de az igényes zene és szöveg összhangja, az egész koncert alatt az énekes és kísérői közötti tökéletes harmónia, az emberközeli, nagyszerű előadás, a professzionális hangzás felejthetetlen élményt nyújtott minden jelenlévő számára.

 

A U2 ZENÉJE SZÓLT A HUNYADI TÉREN

Ha valaki szombat este a Hunyadi tér környékén járt, aligha bírta megállni, hogy ne nézze meg, kik adják elő ilyen jól a U2 ma már klasszikusnak számító muzsikáját. A rekkenő hőség ellenére megtelt a tér, a koncert mellett ezen a délutánon a szökőkútnak örültek a legjobban a fiatalabbak. 

A Station-U2 Tribute Band nevű formációt Csákvári László és testvére, Csákvári Gábor alapította azzal a céllal, hogy U2 dalokkal szórakoztassa magát és a közönséget. Évekig klubokban zenéltek, 1998-ben sikeres koncertet adtak az E-klubban, de játszottak Demjén Ferenc előzenekaraként is. Vannak saját szerzeményeik is, szép számmal, ám az utóbbi időben szinte kizárólag a U2 zenéjét adják elő fellépéseiken.

2007-ben a zenekar átmeneti időre megszűnt, 2010-ben álltak újra össze, azóta rendszeresen koncerteznek.

Műsorukon mindig szerepelnek a kötelező U2 slágerek – Vertigo, Mysterious Ways, Elevation ,With or without you – de ezek mellett az olyan csemegék is, mint a Walk on.

 

Szombat este a Station-U2 Tribute Band – Balikó Tamás (gitár), Kajtár Tamás (basszus), Horváth Gergely (billentyű), Kovács Gergely (dob), Csákvári László (ének) – igazán kitett magáért, a U2 rajongóinak nagy örömére fergeteges koncerttel tisztelegtek a U2 zenei munkássága előtt.

 

MÁTÉ PÉTER EMLÉKEST

Együtt énekelt a közönség az MP3 Trióval a  Máté Péter dalaiból összeállított Hunyadi tári koncerten augusztus 12-én. Az est folyamán sorra csendültek fel a felejthetetlen énekes legszebb slágerei.

A koncert a Zene nélkül mit érek én című számmal indult, melyet egy sor kultikusnak számító nóta – az Elmegyek, az Ez itt az én hazám, a Most élsz, a Mondd, miért szeretsz te mást, a Még meg sem köszöntem, az Ott állsz az út végén és a Hull az elsárgult levél – követett. A közönség még a viszonylag ritkán hallható dalokat is együtt énekelte az előadókkal.

Az MP3 percek alatt remek hangulatot teremtett

A két énekesből, Demeter Györgyből Győrvári Leslie-ből, és Zámbó Zsolt billentyűsből álló formáció értő és professzionális előadásában sokadszor bizonyosodott be, hogy a 34 esztendővel ezelőtt fiatalon elhunyt, mára már legendává vált énekes, dalszerző nótái évtizedek múltán is megérintik, magukkal ragadják a hallgatóságot.

Leslie elhagyva a pódiumot a közönség közé lépve énekelte el az Elmegyek című dalt

Nem meglepő, hogy Máté Péter legszebb dalai a Hunyadi téri élő koncerten tökéletesen szólaltak meg, hiszen az MP3 Trió tagjai kivétel nélkül kiváló zenészek. Demeter György korábban számos zenekarban – például a Pódiumban, Rózsaszín Bombázókban, XL Sisters Bulldózerben, Not for Sale-ben, Zenehadtestben – énekelt, vokalistaként pedig mintegy 80 albumon működött közre. Koncerteken olyan előadók mögött tűnt fel mint Demjén Ferenc, Somló Tamás, Koncz Zsuzsa, Skorpió, Cserháti Zsuzsa, Balázs Fecó, TNT, az LGT, az Omega, a Fiesta együttes. Győrvári Leslie a TV2 tehetségkutató műsorában, a Kifutóban Máté Péter - S. Nagy István: Elmegyek című dalával robbant be a zenei életbe. Később a Főnix együttes szólóénekese lett, s több rockoperában is színpadra lépett. A billentyűs, énekes Zámbó Zsolt is több mint két évtizedes zenei múlttal büszkélkedhet.

Győrvári Leslie, Zámbó Zsolt és Demeter György a színpadon

Az MP3 trió külön erénye, hogy mind előadásmódját, hangzását és hangulatát tekintve hitelesen őrizte meg a dalokat eredeti formájukban. Mértékletesen, jó érzékkel és ízlésesen élnek Győrvári Leslie azon adottságával, hogy hangja és hangszíne már-már megtévesztésig hasonlít Máté Péteréhez.

Az együttes a szűnni nem akaró tapsviharnak engedve a záródalnak szánt Egyszer véget ér című sláger helyett két ráadással, az Azért vannak a jóbarátok és a zenei kíséret nélkül elénekelt Nekem elég egy szál gitár kezdetű nótával búcsúzott a terézvárosiaktól.

A közönség kétszer is visszatapsolta az együttest

A máig méltán népszerű dallamok hallatán óhatatlanul felmerült az emberben, ki tudja, hány nagyszerű slágerrel gyarapodhatott volna még a mintegy 150 dalból álló életmű, ha a sors másként nem rendeli, hiszen  Máté Péter még csak most lenne 70 éves.

 

PRIMADONNA ÉS BONVIVÁN A HUNYADI TÉREN

Operettet hallgathatott a Hunyadi téri közönség augusztus 20-a előestéjén, az esti Tér/Zene koncert-sorozat keretében.

 

Az operett műfaja méltán népszerű hazánkban, főként az idősebb korosztály körében. Ezt mutatta a Hunyadi téri rendezvény is, hiszen szombat este – bár kisgyermekes családokat is láttunk – zömében a szépkorúak népesítették be az árnyas fák alatti padokat.

Kalocsai Zsuzsa Terézvárosban él, jó ismerősként fogadta a közönség

Ezúttal Kalocsai Zsuzsa, Jászai Mari-díjas és Érdemes Művész és kollégája, Virágh József szórakoztatta a közönséget. Előbbi, a közismert primadonna hosszú évek óta él Terézvárosban, így őt különleges lelkesedéssel fogadták. Kalocsai Zsuzsa már a Színház- és Filmművészeti Főiskola és a Konzervatórium hallgatójaként főszerepeket játszott az Operettszínházban. Csodálatos hangjával és rendkívül elegáns megjelenésével mindig sikert arat. Rengeteg nagyszerű szerepet énekelt és a világ minden pontján öregbítette már a magyar operett hírnevét.

Virágh József igazi bonvivánhoz méltóan szórakoztatta az ott lévőket

Partnere, Virágh József 1980-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, de már ezt megelőzően is játszott bonviván szerepeket a debreceni Csokonai Színházban, majd 1971-től a Budapesti Operettszínházban. Most is gondoskodott a jó hangulatról, a dalok között vicces történetekkel csalt mosolyt az emberek arcára.

Az operett sok embert vonzott a Hunyadi térre augusztus 19-én is

Ezen az estén a legismertebb operett slágerek csendültek fel a Hunyadi téren, sok vidám, mulatós szám, de néhány könnyeket fakasztó melódia is elhangzott. A muzsikát Hegedűs Valér zongoraművész és zenésztársai szolgáltatták.

                             

                                                        Gájer Bálint SWING and POP

 Gájer Bálint, - vagy, ahogy sokan a The Voice műsorából ismerhetik - a swing hercege, mindenembert táncra perdít zenéjével.

Olyan színpadi tapasztalatot tudhat maga mögött, ami a legnagyobbelőadókkal kel versenyre.Tehetségét nem csak rajongói éltetik, hanem a szakma azon díjazásai is, amit fiatal kora éskarrierje ellenére magának tudhat.

Gájer Bálint a mai magyar swing and pop zenei stílusmeghonosítója és vezéralakja.A Hunyadi térre kilátogató közönség kellemes hangulatát Gájer Bálint és zenekara garantálja, atáncolni vágyókat pedig a swing, a latin és a rock’n’roll pezsdítő ritmusai varázsolják majd el.

 

 

FÚVÓSOK SZOLGÁLTATTÁK A TÉRZENÉT

A TÉR-ZENE/ZENE-TÉR sorozat keretében fúvóstalálkozó köszöntötte a Hunyadi térre érkezőket szeptember 2-án.

Szeptember első hétvégéjén a beharangozott eső ellenére napos, igazi nyárvégi meleg fogadta a térre látogatókat, akik a Német Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére egy fúvóstalálkozónak lehettek részesei.

Az együttesek a megszokott sváb hangulatot hozták a Hunyadi térre a nézőközönségnek.

Igazi térzenét szolgáltattak a fúvósok

A zene mellett a gyerekek a hagyományos kézműves foglalkozás keretein belül sün ujjbábút készítettek. Fellépő zenekarok többek között: Lohr Kapelle, Aschok Kapelle és Schwabisches Blut.

 

                                                               

                                                                MOHA ÉS PÁFRÁNY

Mindenki tudja, hogy az erdőben moha és páfrány lakik. A felnőttek egy hajdan népszerű televíziósmesesorozatból emlékezhetnek hőseinkre.

A mai gyerekek a Kolibri Fészek színpadán ismerhetik megazt az erdőt, amelynek Moha és Páfrány, a két huncut erdei manó a lakója.

Az ő vidám kalandjaikelevenednek meg játékunkban. A Hunyadi téri Zenepavilonban augusztus 9-én délelőtt.

Játsszák: Török Ágnes, Szívós KárolyDramaturg: Zalán TiborZene: Novák JánosTervező: Török ÁgnesRendező:SZÍVÓS KÁROLY