Table './terezvaros_hu/access' is marked as crashed and should be repaired Tér/zene–zene/tér | Budapest Főváros Terézváros Önkormányzata

Tér/zene–zene/tér

Évadnyitány a Kalákával

A Kaláka együttes fantasztikus hangulatú koncertjével kezdődött április elsején a Tér/Zene - Zene/Tér szabadtéri koncertsorozat ötödik évada a Hunyadi téri zenepavilonban. A közönséget Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere köszöntötte. Az önkormányzat ez alkalommal a hagyományosnak számító kézműves foglalkozáson és a jó muzsikán kívül a program vendégeit egy kis elemózsiával, tombolával, a gyerekeket kosárhintával és arcfestéssel, ingyenes lufihajtogatással lepte meg.

 

                                                                  Kamarazene a Hunyadi téren

 

A komolyzenéé volt a színpad április 8-án a Hunyadi téri zenepavilonban.Az időjárás is kegyes volt a komolyzene híveihez ezen a szombaton. Idősekkel és kisgyermekes családokkal telt meg a Hunyadi tér. A korábbi, pár napos lehűlés után szikrázó napsütésben léphetett színpadra a Román Mikola (hegedű), Háry Péter (cselló) és Vass István (zongora) által alkotott trió. A Tér/Zene-Zene/tér koncertsorozat keretében ezen a délelőttön Csajkovszkij és Beethoven művei csendültek fel.

Az ifjú zeneművészek már a zeneakadémiai évek alatt is egy kamaraegyüttest alkottak. Pár évvel a diplomaszerzés után újra fontosnak érezték, hogy együtt játsszanak, és olyan remekműveket adjanak elő, melyeket a szóló, illetve zenekari repertoárból hiányoltak. Tanulmányaikat követően mindhárman sikeresen helyezkedtek el különböző zenekaroknál, emellett folyamatosan játszottak szólókoncerteken vagy más kamaraegyüttesekben, kurzusokon, versenyeken.

 

                                                           Gitárjáték a Húsvétjegyében

 

Április 15-én már a húsvéti jegyében teltek az események a Hunyadi téren. A kézművesek asztalánál nyuszit mintázó alkotások készültek, a zenepavilonban pedig Sulyok Ádám Dávid játszott kellemes, megnyugtató muzsikát.

A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium ötödéves hallgatója klasszikus gitárra íródott darabokat adott elő. Érdeklődésünkre elmondta, a Zeneakadémiára fog majd felvételizni, távlati céljai között pedig a tanítás szerepel, így örömmel vette a felkérést, hogy a Hunyadi téri közönség előtt népszerűsítheti a klasszikus gitár muzsikáját.

 

                                                               Gipsy Jazz a hat Hét Clubbal

 

A Föld napján a külföldi és budapesti zenészekből álló Hét Hat Club együttes muzsikált a Hunyadi téri zenepavilonban.

Míg a focipályán 8 ezernél is több tő muskátli lelt gazdára az ingyenes virágosztás keretében, s kicsit odébb a veszélyes hulladékot adhatták le a terézvárosiak, addig a zenepavilonban a Hét Hat Club nevű formáció lépett színre.

A hűvös, szeles idő ellenére is sokan jöttek el a Tér/Zene-Zene/Tér koncertjére, s bizony nem bánták meg, hogy dacoltak a didergető idővel, hiszen a külföldi és budapesti fiúkból álló banda remek, pezsgő muzsikát szolgáltatott.

Mint azt az együttes vezetőjétől Valentin Desmarais-tól megtudtuk, ő maga két éve él Magyarországon és éppen Terézvárosban. Nagyon szereti ezt a környéket, szeretne minél tovább maradni. 

- Zenét tanulni jöttem Magyarországra, aztán annyira jól éreztem itt magam és olyan sok jó zenésszel találkoztam, hogy itt ragadtam. A Hét Hat Club nevű csapat több mint egy évvel ezelőtt alakult szóló, utazó zenészekből a cigány-és a balkáni zene elismeréseként. Nevünk azt mutatja, hogy többen is VI. illetve VII. kerületben élünk – hallhattuk a fiatal zenésztől.

Mint megtudtuk, a francia, olasz és magyar tagok Budapesten találkoztak és most zenéjükkel bejárják a világot. Zenei stílusukra a gipsy jazz (másnéven manouche swing) és a balkán swing keveréke jellemző. Az együttes sokat koncertezik, fesztiválokon szerepelnek szerte Európában, s újabban az USA-ban is. 

 

                                                                       Szólt a swing

 

A magyar Tom Jonesként emlegetett előadóművész minden idegszálával közönségére koncentrál, számára rendkívül fontos, hogy műsora alatt a jelenlévők felhőtlenül jól szórakozzanak. Éppen ezért, a tavaly decemberben Hangulatok címmel megjelent lemezének új dalai között az örökifjú, világhírű walesi popénekes legnagyobb slágerei, a Delilah, a Sex bomb is helyet kaptak.

Majsai Gábor a Hunyadi tér visszatérő vendége, könnyeden elegáns, közvetlen stílusával szinte azonnal belopta magát a törzsközönség szívébe.

Természetesen ez alkalommal sem maradhatott el az a dal, amely több mint két évtizeddel ezelőtt országosan ismertté és népszerűvé tette. A téren lévők együtt énekelték az Öreg járgány szívatóval indul című nóta refrénjét az énekessel.

 

                                                          Kórusművek a zenepavilonban

 

A Tóth Aladár Kórus előadásában gyönyörködhettek a komolyzene kedvelői május 6-án, szombat délelőtt a Hunyadi téren. 

A női kórust Ispánkiné Gede Éva alapította harminc évvel ezelőtt. A kórus 1987 óta aktív résztvevője Terézváros, sőt a főváros zenei életének.

Rendszeres résztvevői a nemzetközi kórus és egyházzenei fesztiváloknak. Az elmúlt évtizedekben Európa számos országa mellett az Egyesült Államokban, Hongkongban és Kínában is fellépett a kórus. Eddig két önálló CD-lemeze jelent meg.

A szombati előadásukban egy spirituálé mellett többek között Dés László, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos műveiből adtak ízelítőt oly módon, hogy Ispánkiné Gede Éva minden műsorszám előtt röviden ismertette a zeneszerző és a mű jelentőségét.

 

                                                        Akropolis Compania a téren

 

Görög táncház részesei lehettek mindazok, akik május 13-án a Hunyadi téren jártak, a zenepavilonban ugyanis az Akropolis Comapnia zenélt.

Szürke felhők alatt és bizony időnként csepergő esőben gyülekeztek a Tér/zene-Zene/Tér aktuális koncertjére érkezők május 13-án a Hunyadi térre, de vélhetően mindannyian abban bíztak, hogy a görög zenét játszó csapat napfényes, mediterrán hangulatot hoz majd, s ebben nem is kellett csalódniuk.

Stefanidu Janula és zenésztársai a népviseletbe öltözött táncosokkal együtt elfeledtették a borongós időt, s vérpezsdítő, szívet melengető dallamokkal töltötték meg a teret. Így aztán egyre többen csatlakoztak a körtánchoz, s járták a zorbát és szirtakit.

Az Akropolis Compania a 80-as évek végén alakult, tagjai Magyarországon élő görög zenészek, akik számos különböző zenei formációban vettek már részt együtt és külön-külön is. A népdalokat, valamint a vérpezsdítő görög dallamokat hagyományos és akusztikus hangszereken adják elő.

 

                                                          TAZI koncert a Hunyadi téren

 

A Tóth Aladár Zeneiskola fuvolaegyüttese több mint tíz éve működik Zalaba Gyöngyi vezetésével. Külföldi vendégszereplések mellett aktívan részt vesznek a VI. kerület és Budapest különböző rendezvényein önállóan, vagy az iskola többi együttesével.

A május 20-ai hétvégén a Hunyadi térre kilátogató zenekedvelők a fuvolaegyüttes mellett gitár- cselló kamarát, valamint az idei tanévben alakult fúvós zenekart hallhatják. Műsorukban a klasszikusok mellett filmzenéket is játszanak.

 

 

                                                              Bábfiguráké lett a zenepavilon

 

A Budapest Bábszínház művészeinek már a készülődését is nagy izgalommal kísérték figyelemmel a gyerekek szombaton délelőtt, a Hunyadi téren.

Minden évben, gyermeknap alkalmából a Budapest Bábszínház társulata látogat ki a Hunyadi téri Zenepavilonhoz, hogy műsorukkal megörvendeztessen kicsiket és nagyokat. Idén sem volt ez másként, most is nagy sikerű, gyereknapi előzetest adtak.

Mint azt Ellinger Edinától, a bábszínház igazgató-helyettesétől megtudtuk, az idei évben egy zenés válogatással készültek a repertoárjukból sok-sok bábbal és sok-sok szeretettel. A számukra is legkedvesebb, legkisebbeknek szóló darabjaikból: a Boribon és Annipanniból, a Hoppá-Hoppából és a legújabban bemutatott Holle Anyóból hoztak részleteket.

A legkisebbeknek szóló koncertegyveleget a felnőttek is nagyon élvezték. A verőfényes napsütésben a közönséget ezútal Bánky Eszter, Kemény István, Kovács Judit, Kovács Katalin, Pájer Alma Virág, Radics Rita, Rusz Judit, Spiegl Anna szórakoztatta, a műsort szerkesztette: Ellinger Edina.

 

                                                                 Szólt a jazz a Hunyadi téren

 Kitűnő hangulatú koncertet adott a Tóth Aladár Zeneiskola növendékeiből álló zenekar június 3-án, szombat délelőtt a Hunyadi téri zenepavilon.

A formációban rajta kívül két tehetséges szaxofonos, Maller Luca és Bartha Péter, két kitűnő gitáros, Jakab Gergő (szóló), Pintácsi Viktor (basszus), valamint egy zongorista, Kövesdi Máté remekelt.Az ifjú zenészek a 2008-ban alakult Jazz Tanszak hallgatói, Dely Róbert tanítványai. Műsoruk jazz-standard-ekből állt, és szemmel láthatóan igen tetszett a közönségnek. A doboknál a nagyszerű Majsai Roland ült.


                                         

                                                     Német Nemzetiségi Kavalkád és Fúvóstalálkozó

 

A Német Nemzetiségi Önkormányzat által minden évben megrendezésre kerülő,  a Hunyadi térre szervezett rendezvényen ismét a sváb dallamoké lesz a főszerep.

Fellépnek a Lohr Kapelle és az Aschok Kapelle zenekarok, valamint a sváb nemzedék tánckultúrájával a Sankt Martin Német Nemzetiségi Tánccsoport ismerteti meg a nagyközönséget.

 Még színesebbé téve ezt a napot, a Bajza utcai Általános Iskola nemzetiségi osztályainak diákjai meglepetés produkciókkal készülnek.

 

                                                         Operett és Musical Varázs Terézvárosban

 

Az idei évben a Budapesti Operettszínház is beállt a Hunyadi téren délelőttönként fellépők népes táborába. A koncertre június 17-én, szombaton 10 óra 30 perckor kerül sor.

Művészeinek közreműködésével, ötven percben világhírű operett és musical előadásokból hallhat részleteket a Hunyadi térre kilátogató közönség.

Többek között felcsendülnek a Csárdáskirálynő, Marica grófnő, Cigányszerelem, Rómeó és Júlia, Hair, Mozárt felejthetetlen dallamai.
Fellépnek: Lévai Enikő, Katona Klaudia és Kádár Szabolcs

 

 

                                                       Kóborzengő Zenekar és Lipa táncegyüttes


A Kóborzengő Zenekar hagyományőrzésre, népzenénk hiteles, hangulatos és igényes megszólaltatására szövetkezett. Műsorukat június 24-én 10 órakolr láthatja a Hunyadi téri közönség.

A magyar zenestílusok mellett jellemzően a szlovákok muzsikájával foglalkoznak a legtöbbet. 2013 novemberében a KÓTA szlovák nemzetiségi minősítő rendezvényén arany minősítést szereztek.
A Lipa Szlovák Folklóregyesület feladata a magyarországi szlovákság hagyományainak felkutatása tánckultúrájának megőrzése és bemutatása, de természetesen repertoárjukban szerepelnek magyar, valamint szlovákiai táncok is.

 

 

                                                       Wolf Kati – Akusztikus koncertWolf Kati pályáját egészen fiatalon kezdte, alig volt hétéves, amikor elénekelte a Vuk című rajzfilm híres főcímdalát. Bár gyakorlott előadó, egy nagylemezzel a háta mögött (Wolf-áramlat, 2009), valójában a magyarországi X-Faktor tehetségkutató műsorban tűnt fel 2010-ben. 2011-ben az év énekesnőjévé választották, majd ő képviselhette Magyarországot a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Düsseldorfban a Szerelem miért múlsz? című dallal.

Wolf Kati: "Nagyon fontosnak tartom, hogy egyre több minőségi zene/műsor legyen itthon, éledjen fel az élőzenélés, akár egy szál hangszerről van szó, akár big bandről; szerintem a közönség harap a jóra, csak adni kell nekik!" A Hunyadi téri koncertsorozat mottója is ez az imént idézett Wolf Kati mondat. Mindenkit szeretettel várunk egy igényes, könnyed nyár esti koncertre!